Tikkurilan Silkki, Vantaa

Punatiilinen nelikerroksinen rakennus.
Kuva: Renor Oy

Vantaan Tikkurilassa vanhan silkkitehtaan suojellut rakennukset saneerattiin uuteen käyttöön. Rakennukset ovat suojeltuja ja niitä on saneerattu yhteistyössä museon kanssa. Vuonna 1933 perustettu Tikkurilan Silkki Oy edusti Suomessa uutta tekstiiliteollisuuden alaa, joka perustui viskoosin käyttöön. Tehdaskiinteistöt on rakennettu vaiheittain vuosina 1934–1965.

Kiinteistöjä saneerattiin useassa vaiheessa ja eri käyttöihin. Yksi osista on muunnettu toimistotiloiksi. Puretun varastorakennuksen tilalle on rakennettu omistusasuntoja. Osa rakennuksista on muunnettu pientoimistoiksi ja kahden teatterin tiloiksi.

Vanhojen suojeltujen rakennusten saneerauksessa tulee aina yllätyksiä, koska alkuperäisiä suunnitelmia ei ole käytössä ja esimerkiksi rakenteen kestävyyttä on vaikea arvioida. On tavallista, että yllätykset vaikuttavat hankkeen aikatauluun ja kustannusarvioon. Rakennuksissa alkuperäistä ovat lähinnä enää betonirunko ja ulkoseinät. Vanhat ikkunat olivat hyvin huonokuntoisia, ja niiden säästämisen arvioitiin vaikuttavan liikaa energiankulutukseen.

Vanhoissa kiinteistöissä miljöö on erityisen hieno. Huonekorkeus on suuri, mikä miellyttää monen käyttäjän visuaalista silmää. Vanhat kiinteistöt voivat tukea niissä toimivien yritysten imagoa.

Kiertotalousperiaate: Rakentamisen välttäminen. Arvioidaan olemassa olevan rakennuskannan soveltuvuus. Etsitään tarpeeseen sopiva, kevyin mahdollinen ratkaisu.

 

Avara valkoinen sisätila, kontrastina mustia palkkeja. Etualalla mustia esineitä puutasolla.
Kuva: Renor Oy