Kulttuurikeskus Orvokki, Vantaa

Vaaleaksi rapattu rakennus, punainen peltikatto.
Kuva: A-Konsultit Oy

Vanhat koulurakennukset vuosilta 1926, 1939 ja 1995 peruskorjattiin Vantaan Tikkurilassa mahdollisimman paljon vanhaa säästäen. Korjauksen valmistuttua vuonna 2021 tiloissa ovat toimineet Vantaan kuvataidekoulu ja musiikkiopisto. Kaksi vanhinta koulurakennusta ovat kaavassa suojeltuja.

Tikkurilan suomalainen kansakoulu valmistui vuonna 1926 rakennusmestari Emil Svenssonin suunnitelmien mukaan. Rakennus on Vantaan vanhin kivikoulu. Valmistuessaan se oli alueen suurin julkinen rakennus. Rakennuksessa sijaitsi opetusluokkien lisäksi keittiö sekä opettajille asuntoja. Myöhemmin osa luokkatiloista muokattiin ruokalakäyttöön. Opettajien asunnot muutettiin luottatiloiksi 2000-luvun alussa.

Päärakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän osalta hanke toimi Vantaalla pioneerina. Päärakennuksen ilmanvaihto oli aiemmin osassa taloa järjestetty koneellisesti ja osassa painovoimaisesti. Peruskorjauksessa ilmanvaihto muutettiin niin, että kellariin tehtiin koneellinen ilmanvaihto ja kahteen ylimpään kerrokseen hybridi-ilmanvaihto. Vanhoja painovoimaisen ilmanvaihdon reittejä, hormeja ja ulkoseinien reikiä, hyödynnettiin osana hybridi-ilmanvaihtoa.

Hankkeen alussa sen suunnittelijana toiminut Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy mallinsi kaikki rakennukset pistepilvidatan perusteella. Kaikissa rakennuksissa oli haastavaa sijoittaa tekniikan reittejä vanhoihin rakennuksiin. Reittejä yhteensovitettiin tietomallien avulla.

Lue lisää:
https://www.a-konsultit.fi/projektit/kulttuurikeskus-orvokki/

 

Kiertotalousperiaate: Rakentamisen välttäminen. Arvioidaan rakentamisen tarpeellisuus ja olemassa olevan rakennuskannan soveltuvuus. Etsitään tarpeeseen sopiva, kevyin mahdollinen ratkaisu.