Koivukylän Sortti-pienasema, Vantaa

Sortti-aseman infopiste on tehty harmaasta pellistä.
Kuva: HSY

HSY:n Sortti-pienasema avattiin loppuvuodesta 2021 Vantaan Koivukylässä Kierrätyskeskuksen myymälän viereen. Aseman inforakennuksen julkisivussa päätettiin hyödyntää Kiasman peruskorjauksen myötä tarjolla olleita sinkkipeltejä.

Toimistorakennus suunniteltiin yhtenä moduulina, joka sisältää kaiken tarvittavan teknologian ja sisustuksen. Kun se tuodaan paikalle, se on valmis käyttöön heti, kun se on liitetty sähkö- ja viemäriverkkoon. Rakennus on valmis käyttöön uudessa paikassa vain kahden tunnin päästä siitä, kun se irrotetaan nykysijainnista. Myös lajittelupiha on rakennettu betonielementeistä tavalla, joka mahdollistaa ehjänä purkamisen.

CIRCuIT-hankkeen puitteissa asemalla testattiin, miten lisätyn todellisuuden (augmented reality, AR) toteutuksella voidaan havainnollistaa ja viestiä uudella tavalla rakennusten kiertotalousnäkökohdista asukkaille ja asiantuntijoille. AR-toteutuksessa inforakennusta tarkasteltiin älypuhelimen tai muun mobiililaitteen näytön kautta, jolloin näytöllä näkyi lisätietoa rakennuksesta.

Kävijä tutkii AR-sovellusta kännykällä Sortti-aseman sisäänkäynnin luona.
Kuva: Henna Teerihalme, HSY

Rakennukselle on laskettu sen koko elinkaaren hiilijalanjälki, joka on 61 tonnia CO2-ekv 50 vuoden aikajänteellä sisältäen arvion sähkönkäytöstä. Käyttämällä rakennuksessa Kiasman vanhoja sinkkipeltejä saatiin rakennuksen hiilijalanjälkeä pienennettyä 1039 kg. Rakentamisen osalta hiilijalanjälki on 14 % tavallista pienempi uudelleenkäytettyjen sinkkipeltien ansiosta. Jos myös elinkaaren aikainen sähkönkulutus otetaan huomioon, on hiilijalanjäljen pienennys n. 2 % kokonaispäästöistä.

HSY:n Sortti-asemilla on tehty kiertotalouden mukaisia rakenteita aiemminkin. Ruskeasannan Sortti-asemalla (avattu 2015) käytettiin kierrätysmateriaaleja: julkisivuissa puumuovikomposiittia ja pohjarakenteena vaahtolasia.

Kiertotalousperiaate: Oikeilla materiaaleilla rakentaminen. Suositaan uudelleenkäyttöä ja kierrätysmateriaaleja. Vältetään hiili-intensiivisiä, vaarallisia ja ympäristölle haitallisia materiaaleja.

Kiertotalousperiaate: Pitkäaikaisen arvon huomioiva rakentaminen. Lisätään rakennuksen käyttöä. Suunnitellaan pitkäikäiseksi, muunneltavaksi ja ehjänä purettavaksi.

Kiasman seinä on kaareva.
Kuva (Kiasma): Pirje Mykkänen / Kansallisgalleria