Kiertotalouden mukaisia ja ympäristövaikutuksia pienentäviä ratkaisuja on mahdollista tehdä monella tasolla ja eri vaiheissa rakennuksen elinkaarta:
- Kaupunkisuunnittelussa vaikutetaan kaupunkirakenteen muuntojoustavuuteen, kuten erilaisiin asumisen ja liiketoiminnan mahdollisuuksiin.
- Suunnitteluvaiheessa on mahdollista vaikuttaa rakennusmateriaalien ja -osien valintaan, rakennuksen käytön aikaisiin päästöihin sekä korjausten toteutukseen.
- Rakentamisvaiheessa huolehditaan materiaalien oikeasta käytöstä ja säilytyksestä sekä jätteiden kierrätyksestä ja yli jääneiden materiaalien ohjaamisesta uudelleenkäyttöön.
- Rakennuksen käytöstä aiheutuviin päästöihin vaikuttavat rakennuksen käyttötavat, oikea-aikaiset huollot ja korjaukset sekä käyttäjien ohjeistus.
- Korjausten suunnittelussa ja toteutuksessa vaikutetaan jälleen samoilla tavoilla kuin suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.
- Ennenaikainen purkaminen voidaan välttää rakennusta muuntelemalla tai täydentämällä sitä esimerkiksi lisäkerroksin. Joskus myös osittainen purkaminen voi mahdollistaa rakennuksen säilyttämisen.
- Rakennuksen elinkaaren päättyessä voidaan pienentää ympäristövaikutuksia ohjaamalla rakennusosia uudelleenkäyttöön (ehjänä purkaminen) sekä purkutyömaan jätteiden tehokkaalla lajittelulla.
Kun arvioidaan rakentamisen tai purkamisen ympäristövaikutuksia, on tärkeää tarkastella rakennuksen koko elinkaarta.
Esimerkiksi CIRCuIT-hankkeen teettämässä vertailussa kävi ilmi, että esimerkkinä käytetyn 1950-luvun koulun korjaaminen oli viidenkymmenen vuoden aikajänteellä tarkasteltuna sekä edullisempaa että ympäristölle parempi vaihtoehto kuin purkaminen ja uuden, energiatehokkaan koulun rakentaminen. Lue lisää Korson koulun peruskorjauksen skenaarioiden vertailusta