Rakentamisen hankintojen kiertotalouskriteereillä tarkoitetaan hankinnalle asetettavia kriteerejä, jotka lisäävät kiertotalousnäkökohtia ja tukevat kiertotalouden toteutumista rakentamishankkeissa. Niillä voidaan jo rakentamisprosessin alkuvaiheessa pyrkiä edistämään kiertotalouden toteutumista.
CIRCuIT-hankkeessa tarkasteltiin potentiaalisia rakennushankkeissa sovellettavia kiertotalouskriteereitä ja niiden soveltuvuutta erilaisiin rakennushankkeisiin eri aikajänteillä. Kriteereitä koostettiin markkinavuoropuhelutilaisuuksissa eri toimijoiden kanssa.
Purkuhankkeet:
Korjaus- ja uudisrakentamishankkeet:
Asetettujen kiertotalouskriteereiden todentaminen on tärkeää, jotta nähdään, että hankinnalle asetetut kriteerit todella toteutuvat. Jos kiertotalouskriteerejä asetetaan, mutta toteutumista ei seurata lainkaan, ei niillä voida olettaa olevan vaikuttavuutta.
Lue lisää aiheesta ja tutustu ehdotuksiin käyttöönotettavista kriteereistä HSY:n tietoartikkelissa: Kiertotalouskriteerit rakentamisen hankinnoissa
Ympäristöministeriö on julkaissut vuonna 2017 Vihreän julkisen rakentamisen hankintaoppaan, joka on vapaasti ladattavissa Valtioneuvoston verkkosivuilla: Vihreä julkinen rakentaminen – Hankintaopas.
Oppaaseen on listattu suositukset vihreän julkisen rakennushankinnan toteuttamiseksi. Se kiteyttää, millä tavoilla hankintalaki mahdollistaa ympäristöystävällisyyttä osoittavien kriteerien käyttämisen hankinnan kohteen kuvauksessa tai valintakriteereissä.
Green Building Council Finlandin julkaisussa Kiertotalouden edistäminen kuntien hankinnoissa – Rakennetun ympäristön toimialan kiertotalouden markkinakatsaus kerrotaan syksyllä 2021 toteutettujen kyselyn ja työpajojen perusteella, millaisia kiertotalouden mukaisia hankintamenettelyjä Suomen eri alueilla on jo käytössä. Tiivis raportti toimii oppaana kunnille hankintojen kehittämisessä kiertotalouden mukaisiksi sekä alueensa kiertotalousmuutoksen veturina toimimiseen.