Olemassa olevan rakennuskannan hyödyntäminen esimerkiksi muuntamalla ja täydentämällä tuo monenlaisia hyötyjä:
Rakennuksia suojellaan perinteisesti niiden rakennushistoriallisen arvon vuoksi. Tähän asti rakennusten suojelulla on pyritty turvaamaan kulttuuriperintöä. Samanlaisia prosesseja ja arvoarviointeja saatetaan tulevaisuudessa soveltaa myös sellaisten rakennusten suojeluun, joilla on merkittävä ympäristöarvo rakennuksiin sitoutuneen hiilen vuoksi.
Paikallisesti voidaan laatia rakennusten muuntamista tukeva toimintapolitiikka ja asettaa tavoitteeksi, että hyväkuntoisia rakennuksia puretaan jatkossa vähemmän. Tavoitteeseen pääsemiseksi voidaan pyrkiä jo ennalta tunnistamaan paremmin, millaiset rakennukset tyypillisesti puretaan tarpeettomina. Riskirakennusten tunnistaminen auttaa määrittämään kaupungin linjauksia ja tukiohjelmia, joita tarvitaan muutostoimien edistämiseksi.
Lue lisää esimerkistä: CIRCuIT-hankkeen ennakointimallin hyödyntäminen Vantaalla
CIRCuIT-hankkeessa havaittiin, että kaavoitusmerkinnöillä voidaan vaikuttaa merkittävästi alueiden purku- ja rakennusasteisiin. Ottamalla riskirakennusten arvioinnit ja kaavoitusmerkinnät huomioon kaupungit voivat vaikuttaa siihen, missä kaupunginosissa rakentamista tapahtuu eniten.
Toimenpide-ehdotus: Kaupungin kaavoitusmerkintöjen tarkastelu ja niiden hyödyntäminen rakennustoiminnan strategisessa edistämisessä.
Esimerkkejä muunneltavuuden edistämisestä kaupunkitasolla:
Esimerkkejä strategisista linjauksista purkamisen välttämiseksi
Lue lisää:
Kurssille kerättyjä esimerkkejä purkamisen välttämisestä: La Tour Bois, Triton Square, Kummatin alueen peruskorjaus
Tampereen laatima video purkamisesta ja rakennusalan kiertotaloudesta