Ympäristövastuullinen lautasmalli on myös terveellinen

Piirretty ympyränmuotoinen lautanen, jonka toisella puolella on haarukka ja toisella veitsi. Ympyrä on jaettu kolmeen sektoriin. Yhdessä lukee tuoreita ja kypsiä kasviksia, toisessa perunaa tai viljalisäkettä ja kolmannessa kalaa, lihaa tai palkokasveja.
Aikuisen lautasmalli. Lähde: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Ruoasta aiheutuvia ympäristövaikutuksia voi vähentää helposti omilla valinnoilla. Mitä enemmän lautasella on kasvisruokaa, sitä pienempi on aterian hiilijalanjälki.

Riisin sijaan kannattaa suosia kotimaista ohraa tai perunoita. Riisinviljely kuluttaa paljon vettä ja aiheuttaa metaanipäästöjä.

Ympäristön kannalta on myös hyvä valita sesongin mukaisia kasviksia ja hedelmiä. Satokaudessa oleva hedelmä tai vihannes on yleensä tuotettu pienemmillä ympäristövaikutuksilla. Talvella kotimaiset juurekset ovat todellista ilmastoruokaa.

Netti on täynnä hyviä ohjeita terveellisen ja herkullisen kasvisruokavalion suunnitteluun. Kiireisen arjen keskellä oiva apu on esimerkiksi osallistua Vegaanihaasteeseen, jolloin saa kuukauden ajan sähköpostiin hyviä reseptejä, vinkkejä ja kannustusta uuden kokeiluun.

Piirretty pyöreä lautanen, jonka sivuilla on haarukka ja veitsi sekä leipä. Ympyrä on jaettu kolmeen sektoriin, joissa yhdessä lukee papuja, herneitä tai linssejä, toisessa tuoreita ja kypsiä kasviksia ja kolmannessa juureksia, perunaa tai viljalisäkettä.
Vegaaninen lautasmalli. Lähde: ©Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lue lisää:

 

Tehtävä: Kuvaan on koottu eri ruoka-aineita. Millä on suurin hiilijalanjälki?