Materiaalit saadaan kiertoon vain lajittelemalla

Jätteiden materiaalit saadaan hyötykäyttöön vain lajittelemalla jätteet niiden syntypaikoilla. Useiden eri toimijoiden jätetutkimukset paljastavat, että kierrätykseen soveltuvaa jätettä päätyy yhä runsaasti poltettavan jätteen joukkoon. Erityisen paljon mukana on biojätettä, joka oikein lajiteltuna voitaisiin ohjata biokaasun ja kompostimullan tuotantoon.

 

Piirakkadiagrammi, jossa erivärisissä lohkoissa on jätejakeiden nimiä ja prosenttilukuja. Sekajätteessä oli tutkimuksessa 39,4 % biojätettä.
Pääkaupunkiseudun kotitalouksien sekajätteen jakautuminen eri jätejakeisiin vuonna 2021.

 

Kaksi kättä ämpärin yllä. Toinen pitelee käytettyä kahvisuodatinpussia, toinen banaaninkuoria.

Yhdellä kilogrammalla biojätettä saa tuotettua saman energiamäärän, jolla voi valaista LED-lampulla yli 90 tuntia ja ladata kännykkää noin 100 tuntia.

Lähde: Tilastot | Biojäte.info

 

Kannattaa katsoa tämä video: Järjetön kuonakasa! Roskat eivät katoa polttamalla – YouTube

Ekotukivinkki:

Hyvät kuvalliset lajitteluohjeet auttavat lajittelussa. Valmiita seinälle tai jäteastiaan kiinnitettäviä opasteita voi itse tulostaa ekotukitoiminnan sivuilta: https://www.ekotuki.fi/materiaalit/ ja jätehuoltopalveluja tarjoavien tahojen nettisivuilta. Esimerkiksi HSY:n kuvalliset opasteet löytyvät esitepalvelusta osoitteesta https://hsytilaukset.niinishop.fi.

Osassa kunnista ekotukihenkilöt voivat myös tilata valmiiksi painettuja lajitteluohjeita ekotukitoiminnan koordinaattorilta.

Työpaikan jäteastioiden merkinnät ja riittävyys kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Lajittelukoulutukset ja -infot auttavat pitämään lajittelutaidot ajan tasalla. Koulutuksissa voi käyttää materiaalina myös oikeita omalla työpaikalla syntyviä jätteitä.

Jos on lajittelupulmia, HSY:n jäteopas auttaa! Kirjoita hakusanaksi roskan nimi, niin opas kertoo, mitä jätettä se on ja minne voit sen viedä.

 

Pakkausjätteiden lajittelu kiinteistöillä:

Neljä eriväristä jäteastiaa. Iso sininen astia kartongille, pieni sininen metallille, keltainen muovipakkauksille ja musta metalleille.

Muiden kuin pakkausjätteiden lajittelu:

Kolme eriväristä jäteastiaa. Ruskea biojätteille, vihreä paperille ja harmaa sekajätteille. Punaisella tekstillä kerrotaan, että jos jäte on vaarallista tai haitallista, se on vaarallista jätettä. Jos jäte käy sähköllä (paristo, akku, sähköjohto), se on sähkölaite.