Ilmastonmuutos ympäristössä ja yhteiskunnassa

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Ilmaston lämpenemisen hillitseminen kasvihuonekaasupäästöjä vähentämällä sekä ilmastomuutokseen sopeutuminen ovat myös Suomen merkittävin tulevaisuuden haaste.

Ilmastonmuutoksella tarkoitetaan käynnissä olevaa maapallon lämpö-, kosteus- ja tuulioloissa sekä muissa ilmasto-oloissa tapahtuvaa pitkän aikavälin muutosta.

Tällä hetkellä käynnissä oleva ilmastonmuutos aiheutuu pääosin ihmistoiminnan seurauksena syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttamasta kasvihuoneilmiön voimistumisesta. Lisäksi ihmisten muokatessa ja hävittäessä metsiä ja soita on näiden luonnonympäristöjen kyky sitoa hiilidioksidia ilmakehästä heikentynyt ja ne alkavat sitomisen sijaan vapauttaa hiiltä ilmakehään.

Maapallon ilmasto-olot ovat luontaisesti jatkuvassa hitaassa muutoksessa. Ihmistoiminnan aikaansaama ilmastonmuutos etenee nyt niin nopeasti, että luonnon eliöyhteisöt eivät ehdi sopeutua siihen. Lämpenemisen myötä sään ääri-ilmiöt, kuten myrskyt, tulvat ja kuivuus, lisääntyvät. Napa- ja vuoristojäätiköt sulavat ja merenpinta nousee. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt monin tavoin eri puolilla maailmaa. Monilla alueilla muuttuvat sääolosuhteet ovat jo aiheuttaneet haasteita muun muassa ruoantuotannolle, mikä puolestaan lisää siirtolaisuutta maiden sisällä ja maasta toiseen.

Yllä oleva video näyttää keskilämpötilojen muutoksen vuosina 1880-2021 eri puolilla maapalloa.

Jos video ei näy, käy joko sallimassa evästeet internetselaimesi asetuksissa, tai siirry YouTubeen katsomaan video tästä linkistä: Global Warming from 1880 to 2021

Lisätietoja: