Vinkkejä ruoan ympäristövaikutusten pienentämiseen

Haasta itsesi ja muut kokeilemaan kasvisruokaa

Vähennä ruokahävikkiä

  • Tuttu sääntö: ota ja osta vain sen verran kuin syöt.
  • Käytä kaapeista vanhimmat tuotteet ensin ja siirrä ne hyllyn etuosaan.
  • Järjestäkää jämälounas työkavereiden kesken.
  • Järjestäkää kartoitus ruokalassa syntyvästä hävikistä ja tiedottakaa tuloksista.
  • Punnitusten avulla voi seurata, miten tiedottaminen vaikuttaa hävikin määrään.
  • Selvittäkää kahvinkeittotavat ja miettikää parhaat tavat hävikin minimoimiseksi.

Viettäkää työpaikalla Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikko on syyskuussa vuosittain vietettävä kampanja, joka kannustaa viestimään ruokahävikistä ja omista toimista sen vähentämiseksi. Kampanjan sivustoilta löytyy valmiita materiaaleja jaettavaksi somessa ja tulostettavaksi ruokalaan tai taukotilaan.

Käsi on laittamassa kahvijauhetta kahvinkeittimeen.

Tavoitteena voi olla esim. kahvihävikin pienentäminen. Suomalainen kahvinjuoja heittää pois lähes 2,5 litraa kahvia vuodessa (lähde: Paulig ja LUKE)

Vaadi ympäristövastuullisia vaihtoehtoja ja jaa hyviä vinkkejä eteenpäin

  • Ehdota lounasruokalan listoille ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja ja työpaikan ruokatarjoiluihin ympäristöasioiden huomioimista. Mitä useammat kyselevät ruuan alkuperästä, sitä varmemmin se vaikuttaa hankintoihin.
  • Onhan työpaikallasi kahvimaidoksi tarjolla myös kasvimaitoa lehmänmaidon lisäksi?
  • Valitse kotimaisia kaloja, kuten muikku, silakka, ahven ja hauki.
  • Tutustu WWF:n Kalaoppaaseen.

Usein kasvisruokailun lisäämiseen tai kokeiluun kannustamiseen riittää pienet yksinkertaiset oivallukset ja muutokset. Moni ruokala on saanut huomata tämän vaihtaessaan kasvisruoan linjastolla ensimmäiseksi ennen muita ruokia.