Ekotukitoiminnan tavoitteena on, että mahdollisimman moni työntekijä sitoutuu ympäristövastuuseen ja ottaa vähemmän ympäristöä kuormittavat toimintatavat ja ajattelun osaksi työpaikan arkea. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työpaikalla vähennetään jätteen syntyä ja tehostetaan lajittelua, säästetään energiaa, liikutaan ympäristöystävällisesti ja huomioidaan ympäristönäkökohdat työpaikalle tehtävissä hankinnoissa, esimerkiksi valitsemalla ympäristömerkitty tuote.
Ekotukihenkilön nimeämisen ja kouluttautumisen jälkeen työpaikan ekotukitoiminta käynnistetään tilannekartoituksella ja toimintasuunnitelman laatimisella. Niitä ennen on kuitenkin tärkeää käydä keskustelu esihenkilön kanssa esimerkiksi siitä kuinka paljon ekotukitoimintaan saa käyttää työaikaa ja miten ympäristöasioita pidetään esillä työyhteisössä. Aluksi on myös hyvä miettiä tulisiko ekotukihenkilölle nimetä työpari tai perustaa työpaikalle ekotukitiimi.
Tilannekartoituksen avulla työyhteisönne saa kuvan työyksikkönne energian- ja vedenkulutuksesta, lajittelusta ja kierrätyksestä, kulutustottumuksista, liikkumisesta ja toimintakulttuurista. Toimintasuunnitelmaan kirjataan 1-2 tavoitetta, joita työyhteisössä lähdetään edistämään. Lisäksi kirjataan konkreettiset toimenpiteet. Suunnitelman voi tehdä esimerkiksi yhdeksi vuodeksi kerrallaan.
Valmiit pohjat tilannekartoituksen ja toimintasuunnitelman tekemiseen sekä muita materiaaleja löydät Ekotuki-nettisivuita: Materiaalit | Ekotuki – Ympäristötekoja työpaikalla.