Hybridilämmityksessä yhdistetään kahden tai useamman eri lämmitysmuodon parhaat puolet. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu/öljylämmitys-hybridissä ilma-vesilämpöpumppu toimii leudoissa olosuhteissa hyvällä hyötysuhteella alkukeväästä alkutalveen ja suuren lämmitystehon öljykattila erityisesti kylmimmän pakkasvaiheen ajan. Laitteiston, kytkennän ja kohteen mukaan järjestelmät saattavat olla myös osan aikaa samanaikaisestikin käynnissä.
Markkinoilla on monia ilma-vesilämpöpumppuja, joihin on suunniteltu mukaan öljypolttimen ohjaus. Tällöin ilma-vesilämpöpumppu lämmittää vettä esimerkiksi 45 asteeseen, ja öljypoltin jatkaa tästä lämmitystä kattilassaan esimerkiksi 60 asteeseen. Etuna on, että näin ilma-vesilämpöpumppua voidaan hyödyntää pidempi aika vuodesta. Toisaalta ilma-vesilämpöpumppu ei voi lämmittää patteriverkoston liian kuumaa paluuvettä. Käytännössä patteriverkon jäähtymän tulee olla riittävän suuri, ja/tai pattereille lähtevä menovesi ei saa liian kuumaa.
Toisena yleisenä hybridivaihtoehtona käytetään aurinkolämmön ja olemassa olevan öljykattilan yhdistelmää. Siinä aurinkokeräimien avulla esilämmitetään lämmitysvesi ja käyttövesi keväästä syksyyn, ja tarvittava lisälämmitys voidaan tehdä öljykattilan avulla. Kesällä aurinkokeräimien lämpö saattaa sellaisenaan riittää lämmityskäyttöön ilman lisälämmitystä. Talvella aurinkolämmön teho ja keräimessä kulkevan lämmönsiirtonesteen lämpötila ei yleensä riitä lämmityskäyttöön, vaan on käytettävä öljykattilaa. On kuitenkin syytä huomioida, että nykyisten ehtojen mukainen ELY-energiatuki poissulkee öljykattilan käyttömahdollisuuden hybridilämmityksen osana. Muihin tukimuotoihin hybridilämmitysmuoto ei vaikuta poissulkevasti.