Kaukolämmitys

Kaukolämpöjärjestelmä perustuu lämpölaitoksessa kuumennettuun veteen, joka tuodaan kaukolämpöputkistolla pientalon lämmönsiirtimille. Sieltä lämpö siirtyy talon lämmitysverkostoon ja käyttöveteen.

Kaukolämpö on kohtalaisen huoleton, huoltovapaa ja erittäin vähän tilaa vievä ratkaisu, joka sopii rakennuksiin, jotka ovat riittävän lähellä kaukolämpöverkkoa, ja joissa kaukolämpöputkien asennus ei vaadi louhintaa. Kaukolämpölaitteiston pääosana ovat lämmönsiirtimet, joiden hinta muodostaa noin puolet ensi-investoinnista. Kaukolämpöliittymän kokonaisinvestointi on kohteen, sijainnin ja alueen mukaan noin 10 000 euroa.

Kaukolämmön käyttökustannus koostuu kaukolämpöliittymän kokoon ja/tai huipputehoon pohjautuvasta kiinteästä kuukausimaksusta (perusmaksusta) ja kulutuksen mukaan vaihtelevasta energiamaksusta. Talon kulutustaso, kulutusprofiili ja kaukolämpöalue vaikuttavat hintaan jonkin verran. Kaukolämmön lämmönsiirtimien kestoikä on noin 20—30 vuotta ja niiden uusimiskustannus omakotitalossa on yleensä noin 5000—6000 euroa.

Alla olevassa kuvassa havainnollistetaan kaukolämmityksen toimintaperiaatetta. Kuvan infopalloja klikkaamalla saat esille lisätietoa.