Aurinkokeräimet

Auringon lämpöä voidaan hyödyntää talon ja käyttöveden lämmityksessä aurinkokeräinten avulla. Aurinkolämpökeräinjärjestelmä koostuu aurinkolämpökeräimistä, eristetystä lämmönsiirtoputkistosta ja varaajasta. Aurinkokeräimessä auringon säteily osuu keräimen mustaan absorbaattorilevyyn, joka imee tehokkaasti lämpösäteilyä. Keräimessa kiertää lämmönsiirtoaine, johon lämpö siirtyy. Lämmönsiirtoaineen avulla lämpö siirretään putkistoa pitkin varaajaan. Aurinkokeräimet jakautuvat neste- ja ilmakiertoisiin keräimiin. Nestekiertoiset ovat huomattavasti yleisempiä. Niitä on kahdenlaisia taso- ja tyhjiöputkikeräimiä.

Aurinkolämpöä saadaan parhaiten kesällä. Siksi omakotitaloissa aurinkolämpöä käytetään yleensä käyttöveden lämmitykseen, jota tarvitaan myös kesäisin. Hyvä kohde aurinkolämmölle on myös jatkuvassa käytössä oleva märkätilojen vesikiertoinen lattialämmitys, sillä esimerkiksi keskikesän lämpökausina betonirakenteiseen lattiaan voidaan varastoida enemmän lämpöä. Lattian lämmönvarastointikyky kesäolosuhteissa on enimmillään noin pari vuorokautta. Aurinkokeräinjärjestelmän hyötysuhde on sitä parempi, mitä matalammassa lämpötilassa lämmönluovutus tapahtuu. Myös tämän vuoksi lattialämmitys on erinomainen aurinkolämmön hyödyntämistapa. Matala lämpötila pienentää myös varaajan lämpöhäviöitä. Suuri varaaja vakauttaa varaajan lämpötilatason päivävaihtelua, mutta kasvattaa varaajahäviöitä.

Nyrkkisääntönä aurinkokeräinten mitoituksessa voidaan pitää noin 70—100 litran varaajaa yhtä keräinneliömetriä kohden. Nelihenkiseen talouteen sopii yleensä noin 200—500 litran varaaja.  Alla on suuruusluokkaisia mitoitusesimerkkejä neljän asukkaan talouteen:

  • 6 m²:n keräinpinta-ala ja 400 litran varaajatilavuus on suuruudeltaan sopiva pelkkään kausiluonteiseen käyttöveden lämmitykseen. Kylpyammeen tai kertatäyttöisen poreammeen aktiivinen käyttö kuitenkin lisää tarvetta suurempaan mitoitukseen.
  • 8 m²:n keräinpinta-ala ja 500 litran varaajatilavuus on suuruudeltaan sopiva kausiluonteiseen käyttöveden lämmitykseen ja märkätilojen vesikiertoisen lattialämmityksen tarpeisiin.

Aurinkokeräimien pinta ei saa aiheuttaa häiriötä tai häikäisyä muille rakennuksille tai liikennealueille. Keräimet on asennettava katon suuntaisena ja mahdollisimman ”litteänä”. Oman kunnan ohjeistus ja määräykset kannattaa tarkistaa ennen asennusta.

Lisätietoa aurinkokeräimistä löydät mm. Motivan sivuilta.