Johdanto

Asuinkiinteistöillä ja vuokralla asuvilla on suuri rooli suomalaisessa energiankulutusjärjestelmässä. Noin 900 000 suomalaista asui vuokralla vuonna 2017 ja vuokra-asuminen yleistyy jatkuvasti.

Vuokrataloyhtiöt tuottavat suuren osan Suomen energiaan liittyvistä lämmitys-, vesi- ja sähkökustannuksista. Energia ja vesi ovat siis vuokrataloyhtiöille myös iso kuluerä. (Kun asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat esimerkiksi vuonna 2018 keskimäärin 51,8 euroa huoneistoneliötä kohti vuodessa, kului tästä energiaan ja veteen noin 20,7 euroa. Esimerkiksi 70 neliöisen asunnon tapauksessa tämä tarkoittaa 1 149 euroa vuodessa).

Arvioiden mukaan 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Vuokrataloyhtiöden tahtotila ja päätökset ovat olennaisia askelmia energiatehokkuuden edistämisessä. Energiaeksperttikurssin tavoitteena on tukea muutosta energiatehokkaampaan asumiseen. Kurssi tarjoaa kokonaisvaltaista tietoa, työkaluja ja ideoita talojen rakennusteknisen laadun, energiatalouden ja myös sisäilmaston parantamiseksi.

Energiaeksperttikurssin opeilla on pistetty jo monen suomalaisen vuokrataloyhtiön energia-asioita kuntoon. Alla olevalla videolla energiaeksperttikurssin käynyt tamperelainen Arto Putkonen kertoo, kuinka energiatehokkuutta on onnistuttu parantamaan heidän taloyhtiössään.