Ilmanvaihdon toiminta

Ilmanvaihdon toiminta perustuu paine-eroihin. Paine-erot pyrkivät luonnonlakien mukaan tasoittumaan, jolloin ilma virtaa luonnostaan suuremmasta paineesta pienempään.

Paine-erojen syntytavan mukaan ilmanvaihto voi olla joko

  • “luonnollinen” eli painovoimainen tai
  • koneellinen.

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu luonnostaan syntyviin paine-eroihin lämpötila- ja korkeuserojen sekä tuulen vaikutuksesta. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa poistoilman ulosvirtausta tehostetaan poistoilmapuhaltimella. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa ilma myös tuodaan rakennukseen koneellisesti tuloilmapuhaltimen avulla. Ilman vaihtumisen varmistamiseksi koneellisten ilmanvaihtojärjestelmien puhaltimien tulee olla toiminnassa jatkuvasti vähintään minimiteholla, vaikkei rakennuksessa olisikaan käyttäjiä paikalla.

Jos rakennukseen ei ole järjestetty koneellista tuloilmaa, tulee ulkoilma sisätiloihin korvausilmaventtiileistä sekä rakenteiden epätiiveyskohdista. Korvausilmaventtiilit sijoitetaan yleensä oleskelutiloihin eli makuu-, olo- ja työhuoneisiin. Ilma poistetaan asunnoista poistoilmaventtiileiden kautta, jotka sijaitsevat niin sanotuissa likaisissa tiloissa eli keittiössä, WC:ssä, pesutiloissa ja vaatehuoneessa. Ilman virtausta asunnon sisällä eri huoneisiin ei saa estää. Huoneiden välisen siirtoilman liikkumisen mahdollistaa yleensä sisäovien alle jätettävä vähintään 1-2 cm rako, minkä lisäksi seiniin ja oviin voidaan asentaa erillisiä siirtoilmaventtiileitä.