Latauspisteisiin saatavia ominaisuuksia

Kiinteäkaapelinen tai rasiamallinen latauspiste

Kiinteäkaapelisessa latauspisteessä on vain yksi latausjohto, joka helpottaa latauspisteen käyttöä. Rasiamallisessa latauspisteessä lataukseen käytetään autoilijan omaa kaapelia, joka mahdollistaa eri liittimellä varustettujen sähköautojen lataamisen ilman erillistä sovitinta (adapteria).

Mittaus

Käytön laitekohtaista mittausta varten tulee latauspisteille asentaa sähkömittarit. Mittarilukema on yleinen veloitusperuste latauspisteiden käytössä, jonka perusteella on helpointa laskuttaa sähköauton lataajia.

Älylaitteet

Kun latauspisteeseen asennetaan älylaiteominaisuuksia, lataaminen muuttuu helpommaksi ja turvallisemmaksi. Älylaitteilla saadaan muun muassa seuraavia ominaisuusia:

  • Kustannusten seuranta, jolloin lataamisen kustannukset veloitetaan suoraan sähköautoilijalta toteutuneen sähkönkulutuksen mukaan
  • Yhteys verkkoon, joka mahdollistaa lataukseen liittyvien palveluiden käyttöönoton, kuten laskutuksen suoraan lataajalta
  • Latausajankohdan ohjaus, jolla lataaminen voidaan ajoittaa edullisimman sähkön hinnan tunneille
  • Turvallisempi lataus kuormanhallinnalla, lue lisää seuraavasta kohdasta

Tyypillisesti taloyhtiössä latauspisteille saatava sähkö tulee kiinteistösähköstä, jolloin tarvitaan sähkönmittaus ja keinot laskuttaa kulutettu sähkö asukkaalta. Poikkeuksena tilanteet, joissa latauspiste sijaitsee asunnon edessä ja sähkö saadaan asunnon sähkömittarin kautta.

Kuormanhallinta

Kuormanhallinta valvoo ja varmistaa, että sähkönkulutus pysyy taloyhtiön sähkökapasiteetin rajoissa myös silloin, kun sähkönkulutus on suurimmillaan. Esimerkkinä kuormanhallinnan hyödyistä on se, että usean auton yhtäaikainen lataaminen ei vahingossa polta sulakkeita. Kuormanhallinnalla varmistetaan autojen turvallinen lataaminen ja lämmittäminen.

Tämän lisäksi kuormanhallinnalla vaikutetaan suoraan kiinteistösähkön hintaan. Taloyhtiön sähkönsiirron hinta koostuu perusmaksusta, sähkön kulutukseen perustuvasta osasta sekä mahdollisesta tehomaksusta. Tehomaksun suuruus perustuu huipputehoon, jota taloyhtiö tarvitsee. Huipputeho määritetään hetkellisen kuorman perusteella, esimerkiksi  useiden sähköautojen samanaikainen lataaminen peruslatauksella nostaa sitä.