Käytönaikaiset kustannukset

Sähköautojen latauksen käytönaikaisista kustannuksista suorimmin näkyvä osa ovat lataamisen kustannukset. Latauskustannukset pohjautuvat sähkön hintaan.

Esimerkki hinnasta: sähköautoon ladataan 20 kWh tehoa, jolla pääsee 100 kilometriä. Latauksen aikana sähkön hinta on keskimäärin 0,10 €/kWh, jolloin lataus maksaa yhteensä 2 euroa. (20 kWh * 0,10 €/kWh = 2,00 €)

Latauspisteet, kuten kaikki muutkin tekniset järjestelmät, vaativat huoltoa ja ylläpitoa, joista muodostuu kunnossapitokustannuksia. Urakkasopimusta laatiessa kannattaa selvittää mikä on taloyhtiöllenne paras tapa pitää huolta laitteiden ylläpidosta: etukäteen tai erikseen tilattavat huollot, vai kattavampi palvelusopimus?

Palvelusopimukset voivat kattaa esimerkiksi lataamisen laskutuksen ja kaikki latauslaitteiden huoltoon ja ylläpitoon liittyvät toimet. On myös sopimuksia, joissa palveluntarjoaja hoitaa lataamiseen liittyvän laskutuksen siten, että taloyhtiön ei tarvitse siitä huolehtia. Tällaiset sopimukset lisäävät kustannuksia jonkin verran, mutta helpottavat latauspisteiden hallintaa.