Aurinkoenergiaa riittää myös Suomessa

Vuotuinen auringon säteilymäärä on Etelä-Suomessa samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Kohtuullisen hyvä aurinkosähkötuotannon potentiaali selittyy pitkillä kesäpäivillä sekä alkukevään kylmällä, mutta tilastollisesti aurinkoisella jaksolla. Kylmä aurinkopaneeli tuottaa enemmän kuin lämmin, mikä lisää kannattavuutta täällä Suomessa. Aurinkosähkön epätasainen jakautuminen vuodenaikojen välillä poistaa mahdollisuuden tuottaa sähköä pelkästään aurinkosähköllä. Aurinkosähkön rinnalle tarvitaan aina ostosähköä tai jokin muu sähköntuotantomuoto niin kiinteistökohtaisesti kuin suuremmassakin mittakaavassa.

Helsingissä vuotuinen säteilymäärä vaakasuoralle pinnalle on Ilmatieteen laitoksen testivuoden mukaan noin 980 kWh/m2 ja Sodankylässä noin 790 kWh/m2. Suuntaamalla paneelit 45 asteen kulmassa etelään päin, voidaan hyödynnettävän säteilyn määrää lisätä vuositasolla 20-30 prosenttia verrattuna vaakasuoraan asennukseen.

Kartta, jossa kuvataan auringon vuotuista säteilymäärää Euroopassa
Vuosittaisen auringonsäteilyn summa (kWh/m2) ja optimaaliseen suuntaan asennetun aurinkosähköpaneelin tuotto (kWh/kWp) Euroopassa. Etelä-Suomessa säteilymäärä ja pontentiaali ovat samalla tasolla kuin Pohjois-Saksassa.