Aurinkosähkön tuotantomallit

Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmiä on rakennettu taloyhtiöihin lähinnä tuottamaan sähköä kiinteistösähkön tarpeisiin, koska taloyhtiön omistamaa paneelistoa ei voida kytkeä suoraan asuntojen sähkömittareihin. Lainsäädännön mukaan tulkitaan, että sähkö käy jakeluverkossa ja siitä täytyy maksaa verot ja siirtomaksut.

Tässä kappaleessa on esitetty neljä erilaista aurinkosähkön tuotantomallia. Malleissa vaihtelee se, kuka aurinkopaneelit omistaa ja tuottaa aurinkosähkön, missä sähkö hyödynnetään sekä miten aurinkosähköjärjestelmä kytketään kiinteistön järjestelmään. Hyvityslaskentamalli ja takamittarointi mahdollistavat aurinkosähkön hyödyntämisen myös asunnoissa.

taulukko, jossa kerrotaan eri tuotatomalleista.

Päätöksenteko

Erilaiset aurinkosähkön tuotantomallit edellyttävät myös erilaista päätöksentekoa taloyhtiössä. Takamittarointi ja hyvityslaskentamalli mahdollistavat suuremmat kannattavat aurinkosähköjärjestelmät taloyhtiössä kuin kiinteistösähkömalli. Päätöksenteon kannalta takamittarointi on kuitenkin hyvin haastava malli, koska se vaatii yhtiön yksimielisen päätöksen. Tällaisen päätöksen saaminen voi olla erittäin vaikeaa. Alla on taulukko, jossa on esitetty eri tuotantomallien hallinnollisia vaatimuksia.

Seuraavissa kappaleissa on esitetty erilaiset tuotantomallit yksityiskohtaisemmin.