Tee-se-itse ämpärihydro: kokeile vesiviljelyä kotona

Vesiviljelyä voi kokeilla pienimuotoisesti kotonakin

Vesiviljelyssä kasvit kasvatetaan mullan sijasta ravinneliuoksessa. Tämä viljelymuoto mahdollistaa hyötykasvien kuten salaattien, yrttien, tomaattien ja chilipaprikan kasvattamiseen kotona. Voit myös hyödyntää valmiita taimia, jolloin multa on poistettava juuristosta ennen viljelyä. Viljely on mahdollista myös pimeinä vuodenaikoina kasvivalon avulla.

Astiana voidaan käyttää esimerkiksi 10L muoviämpäriä, jonka kanteen tehdään pyöreä/pyöreät reikä/reijät verkkoruukku(ja) varten. Ämpärin sekä kannen tulisi olla valoa läpäisemätöntä materiaalia, muutoin veteen alkaa muodostua levää. Kasvualustana voidaan käyttää soraa, kookoskuitua tai kivivillakuutioita. Tässä esimerkissä käytetään kevytsoraa.

Koko ohje löytyy myös ladattavana pdf-tiedostona.

Tarvitset:

  • 10 litran kannellinen muoviämpäri (esim. päivittäistavarakaupoista)
  • verkkoruukku/ -ruukkuja (esim. puutarhakaupasta. Voit myös hyödyntää pieniä kaupan salaatti – ja yrttiruukkuja)
  • kevytsoraa (esim. puutatarha – tai rautakaupasta)
  • sähkökäyttöinen ilmapumppu (esim. akvaarioliikkeestä, puutarha – tai rautakaupasta)
  • ilmaletku (esim. akvaarioliikkeestä, puutarha – tai rautakaupasta)
  • ilmakivi (esim. akvaarioliikkeestä, puutarha – tai rautakaupasta)
  • vesiviljelmille tarkoitettua liukoista erityislannoitetta (hyvin varustetusta puutarhaliikkeestä).

Tee näin:

  1. Aseta verkkoruukku/ruukut ämpärin kannen päälle ja piirrä ympyrä/ympyrät verkkoruukun reunojen mukaan (esim. tussilla). Tämän jälkeen leikkaa irti pyöreä(t) pala(t) muutama millimetri reunojen sisäpuolelta. Tässä voit käyttää puukkoa, mattoveistä tai muuta terävää työkalua, jolla saat ämpärin kannen leikattua. Tee myös pieni reikä ilmaletkulle ämpärin kanteen (halkaisija n.5mm).

Kuvassa on kuvitettuna ohje 1.

2. Aseta ämpärin pohjalle ilmakivi ja kiinnitä ilmaletku siihen kiinni. Verkkoruukkuihin voit laittaa valitsemaasi kasvualustaa, tässä esimerkissä käytetään kevytsoraa.

Kuvitettuna vaihe 2

3. Nyt voit lisätä ämpäriin vettä verkkoruukun/verkkoruukkujen alapintaan saakka sekä ravinneliuokset tuotteiden ohjeiden mukaisesti. Aseta ämpärin kansi päälle ja vedä letku pienemmän reiän läpi, joka tehtiin ensimmäisessä vaiheessa. Huolehdi, että juuristo on kosketuksissa ravintoliuokseen.

Kuvassa on kuvitettuna vaihe 2.

4. Ilmaletkun toinen pää voidaan nyt asentaa ilmapumppuun. Jos ilmapumppu sijaitsee alempana kuin ämpäri, on takaiskuventtiili suositeltava. Tämä varmistaa, ettei ilmapumppuun valu vettä.

 

Kuvassa on kuvitettuna vaihe 3

5. Aseta sitten verkkoruukku/verkkoruukut ämpärin kanteen, kytke ilmapumppu päälle ja tarkista että vedessä näkyy pieniä ilmakuplia. Pumppu voi olla päällä ympäri vuorokauden.

 

Kuvitettuna vaihe 4

6. Nyt voit istuttaa verkkoruukkuun/ -ruukkuihin valitsemasi kasvit. Ravinnenesteiden vaihto tapahtuu 1-2 viikon välein, ph:ta eli liuoksen happamuutta voidaan seurata ja tarvittaessa korjata. Kysy neuvoja esimerkiksi puutarhaliikkeestä. Aseta ämpäriviljelmä valoisaan paikkaan tai kasvivalon alle.

Kuvitettuna valmis ämpäriviljelmä, jossa kasvaa chili.