Viljelyä ympäri vuoden – Sisäviljelmät taloyhtiön yhteisissä tiloissa

Viljelyä ympäri vuoden – Sisäviljelmät taloyhtiön yhteisissä tiloissa

Innovatiivisia sisäviljelyratkaisuja voidaan tuoda pienessä mittakaavassa myös taloyhtiöihin. Sisätiloihin asennettavan sähkökäyttöisen vesiviljelmän avulla taloyhtiöissäkin voidaan viljellä ympäri vuoden. Sisäviljelyratkaisut soveltuvat hyvin salaattien ja yrttien viljelyyn. Kesällä haasteeksi voi muodostua liian korkea lämpötila. On tärkeää, että tilassa on riittävä ilmanvaihto tai tuuletusikkuna.

Vesiviljelyjärjestelmässä kasvien tarvitsemat ravinteet kulkeutuvat kasvien juurille liikkuvan veden mukana. Ravinteiden ja kasvuolosuhteiden optimoinnin avulla kasvit saavat oikean määrän ravinteita oikeaan aikaan, ja kasvi voi keskittää kaiken energiansa sadon tuottamiseen. Kun viljelyjärjestelmä on saatu aluilleen, riittää kun lisätään vettä ja ravinteita noin viikon välein. Satoa pääsee keräämään reilun kuukauden kuluttua istuttamisesta. Koska kerrosviljely mahdollistaa tehokkaan tilankäytön, ei lattiapinta-alaa tarvita paljoa. Energiatehokkaiden LED -valaisimien avulla kasvit saavat tasaisesti valoa myös pimeinä vuodenaikoina. Järjestelmän voi säätää käyttämään edullista yösähköä, jolloin kasvien tehokkain kasvujakso tapahtuu öisin. Sisäviljelyn hiilijalanjälkeä voi pienentää käyttämällä uusiutuvaa energiaa.

On olemassa myös eri yrittäjien sisäviljelyratkaisuja, joissa automatisoidut sisäkasvatuskaapit mahdollistavat yrttien ja salaattien viljelyn vaivattomasti ja ympärivuotisesti. Etsimällä internetistä lisätietoa esimerkiksi hakusanoilla sisäviljely, sisäkasvatuskaappi, vesiviljelyjärjestelmä, vertikaaliviljely tai kasviportaat löytyy lisätietoa ja palveluntarjoajia.

 

Kuvassa on mies ja sisäviljelyjärjestelmä.
Sisäviljelyjärjestelmiä on monenlaisia. Useat perustuvat veden ja ravinteiden kiertoon suljetussa järjestelmässä. Kuva: Markku Laine

 

Luvun sisältö
0% suoritettu 0/1 vaihetta