Päätöksenteko ja luvat

Pitääkö perunamaalle olla lupa?

Hyvä lähtökohta yhteisöviljelmän aloittamiseen on jutella muille asukkaille ja etsiä muita innostuneita vaikkapa talon someryhmästä tai ilmoitustaululta. Yhdessä viljelyasiaa on helpompi lähteä edistämään.

Taloyhtiössä yhteisestä viljelyhankinnasta päätöksen tekee hallitus. Jos ehdotus on laaja ja hintava, päätös on syytä viedä yhtiökokoukseen. Asukkaat voivat tehdä myös keskinäisen hankinnan, jolloin lupa viljelmiä koskevaan tilankäyttöön tulee pyytää taloyhtiöltä.

Vuokrataloyhtiössä asukastoiminnalle myönnetään kiinteistökohtaisesti vuosittain määräraha. Talon asukastoimikunta tekee päätöksen määrärahan käytöstä. Jos vuokrataloyhtiön asukastoimikunnalla ei ole määrärahaa lainkaan, tai sitä ei ole tarpeeksi, voi viljelmän perustamisehdotuksen viedä vuokrataloyhtiön hallitukseen oman yhteyshenkilön kautta.

Kuvassa on viisi ihmistä kokoontuneena taloyhtiön pihalle keskustelemaan. Kaksi ihmisistä on selin kameraan. Ihmiset hymyilevät toisilleen. On kesä ja ihmiset ovat pukeutuneet kesävaatteisiin: shortseihin ja t-paitoihin. Taustalla näkyy kerrostalon kivijalkaa, nurmea ja puu.
Innokkaita taloyhtiöviljelijöitä voi löytyä helpostikin, pitää vain uskaltaa kysyä! Kuva: jussi Rekiaro