Aurinkoa vai varjoa, runsasta kastelua vai maltillista – siinäpä kysymys!

Miten valita oikeat kasvit oikeaan paikkaan? Useimmiten kasvit selviytyvät monenlaisissa paikoissa, joten suosituksia ei kannata ottaa liian tarkasti. Aurinkoista paikkaa vaativa kasvi voi menestyä kohtalaisesti myös puolivarjossa ja vastaavasti varjossa viihtyvä sietää yhtä hyvin puolivarjoa.

Jos kasvi istutetaan sen luontaisia vaatimuksia vastaan liian aurinkoiseen tai liian varjoiseen paikkaan, se todennäköisesti jää henkiin, mutta esimerkiksi hyötykasveilla satoa saadaan vähemmän.

Nyrkkisääntö: Jos kasvupaikka sijaitsee pohjoisen tai idän suunnalla, valitse varjon tai puolivarjon kasveja. Jos taas kasvupaikka on etelän tai lännen puoleisella seinustalla, valitse mieluiten aurinkoisen paikan kasveja. Useimmat kasvit viihtyvät puolivarjossa, missä aurinko paistaa osan päivästä tai auringonvalo siilautuu puiden lehvästön seasta.

Mistä tietää onko kasvi paahteen vai varjon kasvi?

Kasvin ulkonäöstä pystyy vetämään jonkin verran johtopäätöksiä siitä, viihtyykö se auringossa vai varjossa.

Kokeile tästä, mitkä erilaiset ominaisuudet antavat viitteitä kasvin kasvupaikkavaatimuksista. Raahaa ominaisuus joko aurinkosymbolin tai varjosymbolin päälle. Näet, onko kasvi mieluiten auringon vai varjon kasvi ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota kasvin ulkonäössä, kun valitset niitä.