Ulkoviljelyn ABC

Ohjeita kasvimaan suunnitteluun: 

  • Jos taloyhtiön pihalla on monta kasvilavaa, älkää viljelkö joka vuosi tiettyä kasvia samassa lavassa vaan vuorotelkaa viljelykasveja eri lavoissa, jotta maan kasvukunto säilyy. 
  • Kun valitset kasveja viljelylavoihin, tarkista millaisissa valo-oloissa ne viihtyvät parhaiten. Jos kasvista sanotaan, että se viihtyy auringossa, ei kannata yrittää istuttaa sitä varjoon ja päinvastoin. Puolivarjoinen eli osan päivästä varjossa oleva paikka saattaa soveltua niin auringon kuin varjon kasveille riippuen siitä, kuinka pitkään kasvupaikka on varjossa.
  • Kasvata kasveja mieluummin liian tiheästi kuin harvaan. Paljas mullanpinta kuivuu ja rikkaruohottuu nopeasti. Lisäksi yhden lajin monokulttuuri on aina herkempi tuholaisten tuhoille, kuin monilajinen kasvusto, jossa kasvit suojaavat toinen toistaan – ihan kuten luonnossa. 
Kuvassa on nainen ja kaksi lasta kumartuneena lavakaulusviljelmän äärelle. On syksy, kaikki ovat pukeutuneita ulkoiluvaatteisiin. Laatikossa kasvaa salaattia.
Syystöitä lavakaulusviljelmällä. Seuraavana kesänä laatikossa kannattaa viljellä uusia lajeja. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Ohjeita eri kasvilajeille:

  • Monet yrtit pitävät hiekkapitoisesta kasvualustasta (etenkin: laventeli, rosmariini, oregano ja salvia). Kevennä tavallista puutarhamultaa hiekalla. 
  • Perunamaata ei kannata kalkita ja lannoittaa runsaasti. Peruna viihtyy hieman happamassa maassa. Muista myös, että härkäpapu on hyvä ja komea kasvipari perunalle. Kokeilkaa myös perunan kasvattamista vaikkapa isossa ämpärissä, tynnyrinpuolikkaassa tai vanhassa kauppakassissa, jos isolle kasvilavalla ei löydy tilaa. 
  • Porkkanat hyötyvät siitä, että niiden mullan pinta katetaan ruohosilpulla. Ruohokatteen alla kosteus säilyy ja ruohosilppu ravitsee porkkanaa. Peitä porkkanapenkki alkukesästä heinäkuulle asti kasvatusharsolla torjuaksesi porkkanakärpäsiä. 
  • Kehäkukkaa ja samettikukkaa ja valkosipulia kannattaa kylvää vihannesten sekaan, sillä ne suojaavat syötäviä kasveja haitallisilta tuholaisilta ja toimivat samalla pölyttävien hyönteisten houkuttajina. Suosi muitakin kukkivia kasveja hyötykasvien seassa, sillä niiden avulla sadosta saadaan entistä runsaampi. 
Kuvassa ihmisen käsi pitelee multaista porkkananippua aurinkoisena kesäpäivänä.
Porkkana viihtyy ruohokatteen alla.

Ohjeita kasvimaan hoitoon:

  • Kasvien kastelu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan. Keskipäivällä ja kovassa paahteessa kasteleminen voi olla hauskaa, mutta se ei hyödytä kasveja niin paljon kuin aamun ja illan tunteina. Silloin kosteus ei haihdu mullasta niin nopeasti kuin keskipäivällä. 
  • Käytä mullan katteena kasvi- tai ruohosilppua. Se estää multaa kuivumasta liian nopeasti ja toimii samalla viherlannoituksena sekä estää siemenestä lisääntyvien rikkaruohojen leviämistä.

VINKKI: Ota lapset mukaan viljelyyn antamalla heille tehtäväksi silputa saksilla ruohoa. Levittäkää silppu yhdessä mullan pintaan katteeksi. 

  • Tee tarkastuskierroksia viikoittain. Jos kasveihin hyökkää tuholaisia, ne on helpompi torjua alkuvaiheessa kuin vasta liian myöhään, jolloin kasvit voivat huonosti. Hyvä nyrkkisääntö on myös se, että mitä paremmassa kunnossa kasvit ovat, sen paremmin ne kestävät tuholaisten hyökkäykset. Muista siis säännöllinen kastelu ja lannoitus. 
Kuvassa mies ja nainen hoitavat kasvimaata. Mies kastelee ja nainen poistaa rikkaruohoja.
Lämpimät kesäillat ovat oivaa aikaa hoitaa kasvimaata. Kuva: Jussi Rekiaro