Johdanto: Kaupunkiviljely kannattaa!

Haaveiletko viljelystä kerrostalossa?

Omakotiasujat ovat jo pitkään laittaneet pihoilleen kasvihuoneita ja istutuksia, mutta tiesitkös, että jokainen voi olla kaupunkiviljelijä – myös kerrostalossa. Itseasiassa taloyhtiöympäristö on mitä parhain kasvualusta yhteisviljelmän perustamiseen! Yhteisöllisyys lisää asumisviihtyvyyttä ja taloyhtiön vetovoimaa. Kaupunkiviljely voi olla tärkeä osa yhteisöllisyyden rakentamisessa.

Lähellä kasvatettu on helppo poimia tuoreeltaan pöytään. Sadonkorjuun lisäksi kaupunkiviljely tarjoaa kerrostalossa virkistystä, maisema-arvoja ja yhteisöllisyyttä. Vihreä taloyhtiö on viihtyisä ja vetovoimainen asuinpaikka, joka monipuolistaa myös kaupunkiluontoa. Parhaimmillaan viljelykeidas synnyttää naapurustoon vuorovaikutusta ja nostattaa tilojen käyttöastetta.

Taloyhtiöissä löytyy viljelyvaihtoehtoja lainalaatikkomallista aina erilaisiin sisäviljelyratkaisuihin salaattibaarista kasviportaisiin. Myös ruokasienten viljely takapihan varjoisassa nurkassa onnistuu. Jokaiseen taloon on löydettävissä sopiva ratkaisunsa, kunhan kiinteistökohtaiset tekijät kuten tila- ja talotekniset vaatimukset, vakuutusasiat ja päätöksenteko on huomioitu. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Palvelumallilla toimivat ratkaisut mahdollistavat sen, ettei viherpeukalo tarvitse olla ja osallistua voi kuten huvittaa. Yhteisviljelmille kaikki ovat tervetulleita vauvasta vaariin.

Tervetuloa Koko talo viljelee –kurssille!

Kurssi tarjoaa käytännön ohjeistuksen taloyhtiön yhteisen kaupunkiviljelmän perustamisesta suunnittelusta sopimiseen ja aina sadonkorjuuseen saakka. Kurssilla kerrotaan erilaisista sisä- ja ulkoviljelyratkaisuista sekä avataan päätöksentekoon, hankintaan, vakuutuksiin ja asukasviestintään liittyviä vaihtoehtoja. Jokainen talo voi valita oman tapansa toteuttaa kaupunkiviljelyä. Tällä kurssilla tarjotaan työkalupakki aktiiviasukkaalle ja kerrotaan kuinka…

  • kuokkia kiinteistökohtainen viljely käyntiin
  • haravoida hankinnalle hallinnon hyväksyntä
  • istuttaa innostuksen siemen asuinyhteisöösi
  • sopia sadonkorjuun pelisäännöistä ja työnjaosta.

Kurssi on tuotettu 6Aika:CircularHoodFood -hankkeen oppeja hyödyntäen. Hankkeessa edistettiin hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä toteuttamalla viljelyä kerrostaloissa kesällä 2021 ja kokoamalla parhaimmat käytännöt kaupunkiviljelystä kerrostaloissa. Hankkeen muita materiaaleja löydät viimeisestä aineistopankki-luvusta.