Talotekniset vaatimukset ja vakuutukset

Ulkona viljeleminen ei vaadi taloteknisesti paljoa

Ulkoviljelyratkaisuissa esimerkiksi kattoviljelyssä on tärkeää ottaa huomioon katon kantavuus, veden saanti ja poisto sekä hulevesien kulkureitit. Puiden istutusten yhteydessä on huomioitava pihakannen kestävyys. Esimerkiksi parkkihalli pihakannen alla rajoittaa puiden istutusta juuristojen takia.

Kuvassa on kaksi henkilöä kasvimaalla. Mies nojaa verkkoaitaan ja katsoo kohti naista. Nainen seisoo sivusuunnassa kameraan nähden. Mies on pukeutunut tummiin housuihin ja harmaaseen t-paitaan, nainen farkkushortseihin ja valkoiseen toppiin. On kesä.
Hintavampia viljelyhankintoja, kuten esimerkiksi hedelmäpuita, voi suojata vahingoilta vaikkapa kanaverkon avulla. Kuva: Jussi Rekiaro

Sisäviljelylle on löydettävä sopiva tila

Sisäviljelyratkaisut, kuten kiertovesijärjestelmät, perustuvat veden suljettuun kiertoon, joten käyttö on turvallista, koska viljelmiä ei kytketä vesihanaan vaan säiliöt täytetään käsin. Monet vesiviljelyjärjestelmät tarvitsevat vähemmän vettä verrattuna perinteiseen tuotantoon.
Sisäviljelyratkaisuissa on omat talotekniset vaatimuksensa, joita hankinnassa tulisi ottaa huomioon. Näitä ovat esimerkiksi kosteudenhallinta, veden ja sähkönlähde ja viemäröinnin tarve.

  • Viljelylle suunnitellun tilan sopivuus ilmanvaihdon ja viemäröinnin suhteen tulee varmistaa esimerkiksi teknisen isännöitsijän kanssa ennen viljelmän perustamista.
  • Omilla jaloillaan seisova sisäviljelyratkaisu voi olla myös painava, joten laitteiden siirrettävyys, lattiamateriaali ja kantavuudet on hyvä huomioida.
  • Sisäviljelyratkaisuissa on hyvä huomioida myös sähköturvallisuus. Esimerkiksi sähkölaitteiden tulee olla EU-asetusten vaatimukset täyttävä, ja taloyhtiön sähköjärjestelmän on oltava sopiva sen kytkemiseksi. Mahdolliset asennukset tulee teettää tarvittaessa ammattilaisella.

Mikäli sisäviljelyratkaisu tilataan palveluntuottajalta, muistuttaa hankinta esimerkiksi palvelumallilla hankittua sähköautojen latauspistehankintaa (leasing). Tämänkaltaisessa palvelumallisopimuksessa on tärkeää määritellä, minkälaiset laitteen viat kuuluvat takuusopimukseen.

Vakuutukset tuovat turvaa viljelyyn

Viljelyratkaisun valinnassa on hyvä tehdä riskiarviointi teknisen isännöitsijän tai huollon ja palveluntarjoajan kanssa. Vakuutusturva on suositeltavaa varmistaa ennen hankkeiden päätöksentekoa. On hyvä laatia mahdollisten vahinkojen varautumissuunnitelma, sillä markkinoilla ei ole vielä valmiita vakuutustuotteita kaupunkiviljelyratkaisuihin. Vakuutusyhtiöltä onkin hyvä varmistaa erikseen vakuutusturva ja vakuutusehdot.

Mikäli viljely tilataan taloyhtiöön kokonaan tai osittain palveluntarjoajalta, kannattaa hankinnassa ottaa vakuutusasiat huomioon. Vastuullinen toimittaja on ottanut toiminnan ja tuotteiden vastuuvakuutukset (tuotteen asennus, laitevirheet ja toimivuus) ja sekä rekisteröitynyt tilaajavastuupalveluun, josta ilmenee, että tilaajavastuulain vaatimukset ovat täyttyneet ja toimittaja pystyy myös tulevaisuudessa vastaamaan takuuasioista. Vastuu ei kuitenkaan päde ilkivaltatapauksissa.