/ Uutinen
Talvisin ostoenergian hinnat yleensä nousevat ja lämmitystarve asunnoissa kasvaa. Edistämällä taloyhtiön energiatehokkuutta voidaan vaikuttaa kustannuksien lisäksi myös asumismukavuuteen. Kokosimme tärkeitä vinkkejä taloyhtiön hallitukselle, joiden avulla teet taloyhtiösi talvesta energiaviisaamman! Täältä löydät vinkit asukkaalle.
Terveellinen koti on myös sopivan lämmin
Energiankäytön tehostamisen lähtökohta on nykytilan selvittäminen ja kulutuksen seuranta. Lämpötiloihin riittävät suosituslämpötilat ja alentamalla lämpötilaa vain yhdellä asteella säästät jopa 5 % taloyhtiön lämmityskuluissa. Terveellinen koti on myös sopivan lämmin. Lämmitysenergian kulutukseen voidaan vaikuttaa helposti lämpötiloja säätämällä sekä pistämällä lämmönhukka kuriin.
Mistä aloittaa? Varmista tarvittaessa huoltoyhtiön kanssa lämmitysjärjestelmän toiminta ja kunto, sekä selvittäkää ja seurailkaa sisälämpötiloja. Varmistakaa, että patterit ja termostaatit toimivat oikein. Sisälämpötilojen säätämisessä kannattaa aloittaa ensin säätämällä yleisten tilojen lämpötiloja yksi aste kerrallaan, ja jos huonelämpötiloja lasketaan, laskekaa 0,5 astetta kerrallaan.
Suosituslämpötilat:
- Asuintilat 20–22 °C
- Rappukäytävä 17–18 °C
- Makuuhuone 18 °C
- Varastotilat 12 °C
- Autotalli 5 °C
- Kylpyhuoneen lattialämmitys max. 24 °C
Vältä vedon tunnetta
Ilmojen viilentyessä vedon tunne voi houkutella asukkaita pitämään pattereita turhan lämpiminä. Huonokuntoisten ovien ja ikkunoiden tiivisteet lisäävät vedontunnetta ja lämpöä karkaa ulos nostaen asunnon lämmitystarvetta. Huonokuntoisten tiivisteiden lisäksi vedon tunnetta voi aiheuttaa väärin toimiva ilmanvaihto. Onkin syytä selvittää toimiiko ilmanvaihto oikein ja energiatehokkaasti.
Lista lämmityskauden alkuun:
- Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto
- Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton talviasetus päällä, ja viilennysasetus pois
- Painovoimaisessa ilmanvaihdossa raitisilmaventtiilit talviasennossa (älä sulje raitisilmaventtiileitä kokonaan)
- Ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 C asteeseen
- Ilmanvaihdon tehostuksessa pakkasraja (esim. -11 C)
Katso ohjevideo taloyhtiön ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunnon kartoituksesta ja tiivistämisestä. Jos taloyhtiössä on asuntokohtaiset ilmanvaihtojärjestelmät, tai huoneistolämpötiloja ei voi keskitetysti säätää, opastakaa asukkaita huolellisesti järjestelmien käytössä ja säädössä.
Kuka on taloyhtiösi sähkösyöppö?
Kiinteistösähkön kulutus muodostaa vain noin neljä prosenttia taloyhtiön kustannuksista, mutta sen osuus kokonaiskulutuksesta on noussut viimeisten vuosikymmenien aikana sähköä käyttävien järjestelmien määrän kasvaessa. Energiatehokkuuden merkitys on kasvanut, ja jos järjestelmät eivät toimi niille tarkoitetuilla tavoilla, saattavat ne haukata sähkönkulutuksesta isonkin siivun. Kiinteistösähköön kuuluvat mm. ulko- ja yleistentilojen valaistus, lämmitystolpat, sähköauton latauspisteet, hissi, LVI-järjestelmät, talosauna ja sulanapitolämmitykset.
Nappaa seuraavat vinkit kiinteistösähkön säästämiseen:
- Vaihda sähköisten sulanapitojärjestelmien käsikäyttöiset sulatukset termostaatilla ohjautuviksi ja tarkasta termostaattien toiminta säännöllisesti.
- Käy yleisten tilojen valaistuksen lampputyypit läpi, ja vaihda tarvittaessa LED-valaisimiin.
- Selvitä yleisten tilojen valaistuksien ohjaustapa ja keskustele valaistusasiantuntijan kanssa nykyaikaistamisen vaihtoehdot esim. aikaohjaus, liiketunnistin ja valaistuksen määrän automaattinen ohjaus.
- Tiivistä ja/tai vähennä saunavuoroja ja vältä saunan ylilämmittämistä. Sopiva saunomislämpötila on 70–80 °C.
- Selvitä miten ja minkälaisilla käyttöajoilla taloyhtiön autojen lämmitystolpat toimivat. Energiatehokasta on toteuttaa autolämmitys 2 h kellokytkimellä varustetuilla lämmitystolpilla.
Tutustu vinkkeihin ja niiden sisältöihin laajemmin täältä.
Asukastiedotus on avain vaikuttamiseen
Taloyhtiöiden hoitokuluista merkittävä osuus muodostuu energia- ja vesikustannuksista. Säännöllinen tiedotus kulutuksesta, kustannuksista sekä helpoista säästövinkeistä on yksinkertainen tapa vaikuttaa asukkaisiin. Lämpimän käyttöveden osalta on myös tärkeää nostaa esille kuinka paljon energiaa veden lämmittäminen vie. Viestintätapa kannattaa miettiä taloyhtiön käytäntöihin sopivaksi ja samaa viestiä voi toistaa vuodesta toiseen.
Kuukausittaisessa taloyhtiön hallituksen kokouksessa olisi hyvä käydä läpi menneen kuukauden energiankulutustiedot ja viestiä kulutuslukemista asukkaille. Konkreettisten lukujen ja vaikutusten näkeminen motivoi asukkaita usein paremmin, kuin pelkkä viesti ilmoitustaululla.
Olemme koonneet taloyhtiön hallitukselle vinkkejä tehokkaaseen energiaviestintään, luoneet valmiita mallipohjia ja esimerkkiaiheita viestinnän tueksi. Asukastiedotteissa voi mainita myös muita kausittaisia ja ajankohtaisia taloyhtiön asioita energiaviestinnän lisäksi.
Mikäli haluat oppia taloyhtiön energiatehokkuudesta lisää tai viedä sen seuraavalle tasolle, pysy kuulolla tai tutustu itsenäisesti taloyhtiön energiaekspertti verkkokurssiimme. Järjestämme keväällä taloyhtiön energiaekspertti koulutuksen, johon avaamme ilmoittautumisen alkuvuoden aikana koulutukset sivullemme. Pysy kuulolla ajankohtaisista asioista ja kursseista ilmastoinfon Instagramissa ja Facebookissa @ilmastoinfo .