Energiansäästövinkit

Energiansäästö on tärkeä osa kestävää ja kustannustietoista elämää. Jokainen meistä voi vaikuttaa omaan energiankulutukseen ja sitä kautta asumisen kustannuksiin ja päästöihin. Mahdollisuudet vaikuttaa omaan energiankulutukseen riippuu useasta tekijästä: millainen on asumismuotosi, oletko vuokralla vai osakkaana, kenties taloyhtiön hallituksessa? Olipa roolisi mikä tahansa, energiansäästövinkit auttavat sinua vaikuttamaan omaan kulutukseen ja sen myötä energiakustannuksiin. 

Tutustu yllä oleviin tietoartikkeleihin ja kerää sinulle sopivimmat energiansäästövinkit.

Parhaat energiansäästövinkit kotitalouksille ja taloyhtiöille

Asunnossa asuva vuokralainen tai osakas voi vaikuttaa sähkölaskuunsa ja taloyhtiön kustannuksiin panostamalla energiansäästöön. Lämmitys on suurin yksittäinen kustannus taloyhtiöissä, joten huoneen lämpötilan mittaaminen ja säätäminen suosituslämpötiloihin, pattereiden huoltaminen ja tehokas tuuletus ovat tie energiansäästöön. Lyhyemmät suihkut ja vuotavien hanojen korjaaminen vähentävät niin veden- kuin energiankulutusta. 

Sähkön osalta kylmälaitteiden oikea käyttö ja huolto, lattialämmityksen säätäminen ja saunan järkevä käyttö auttavat pienentämään kustannuksia. Lisäksi energiatehokkaiden laitteiden käyttö, valojen ja laitteiden sammuttaminen, sekä sähkön kulutuksen ajoittaminen edullisille tunneille voi tuoda lisäsäästöjä. Asukkaiden kannattaa myös harkita viilennystoimia, kuten kaihtimien käyttöä helteellä ja tuuletusta viileämpään aikaan energiatehokkuuden parantamiseksi. 

Taloyhtiön hallitus vaikuttaa koko kiinteistön energiansäästöön

Taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen alkaa parhaiten asettumalla ehdolle taloyhtiön hallitukseen, jossa voi vaikuttaa energiansäästöön ja lisätä asumismukavuutta. Ensimmäinen askel on tutustua taloyhtiön kiinteistötekniikkaan ja energiankulutukseen. Hallituksen jäsenille suositellaan energiaeksperttikurssin suorittamista. 

Asukkaille viestiminen on tärkeää, koska heidän vaikutus taloyhtiön energiankulutukseen on merkittävä. Säännöllisellä tiedottamisella lisäät asukkaiden tietoa siitä, kuinka he voivat vaikuttaa omaan energiankulutukseen ja kuinka talotekniikka kiinteistössä toimii. Jos asunnoissa lotrataan lämmintä vettä ja pidetään ikkunoita auki kylmillä säillä, kuluu enemmän lämpöä kuin taloyhtiössä, jossa asukkaat toimivat järkevästi.

Asukkaille kannattaa jakaa Energiatehokkaan asumisen avaimet -opasta, joka on saatavilla käyttöösi Taloyhtiön hallituksen viestintämateriaalit -sivulla.

Energiatehokkuustoimien suunnittelussa on ensisijaista varmistaa, että lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät toimivat optimaalisesti ennen suurempiin remontteihin ryhtymistä. Alkuvaiheessa voidaan esimerkiksi säätää lämpötilat suositusten mukaisiksi ja tarkistaa hanojen virtaamat. Lisäksi kannattaa tiivistää ikkunat ja ovet, lisäeristää yläpohjat ja tarkistaa ilmanvaihdon toimivuus.

Suurempia hankkeita ovat esimerkiksi rakenteelliset energiatehokkuuskorjaukset ja lämmitysmuodon vaihtaminen uusiutuvaan energiaan. Näin toimien taloyhtiö voi saavuttaa merkittäviä säästöjä ja parantaa asumismukavuutta.

Siirry takaisin sivun alkuun