Sähköautojen lataus ja latauspisteet taloyhtiössä

/ Uutinen

Sähköauton lataus taloyhtiöissä on ajankohtainen aihe, joka herättää monia kysymyksiä. Tässä kattava katsaus aiheeseen.

Autoliikenteen sähköistyminen näkyy Suomen teillä ja parkkipaikoilla. Ladattavat sähköautot, joihin kuuluvat täyssähköautot ja latausominaisuuden omaavat hybridiautot vaativat latauspisteen. Lokakuun 2024 alussa oli n. 275 000 ladattavaa autoa, joista n. 114 000 täyssähköautoja ja n. 161 000 ladattavia hybridejä. Ladattavien autojen määrä on kasvanut 23 prosenttia vuoden 2023 loppuun verrattuna.

Lain mukaan uusiin ja korjattaviin yli neljän pysäköintipaikan asuinrakennuksiin on asennettava sähköauton latausvalmius mutta latauspisteiden asentaminen ei ole pakollista; velvoite on ollut voimassa maaliskuusta 2021. Vanhoja lämmitystolppia voidaan yleensä hyödyntää sähköauton latauslaitteiden asentamisessa, mutta koska lämmitystolppia ei ole suunniteltu sähköautojen latausta varten, tulee niiden soveltuvuus lataamiseen ennen varmistaa.

Kannattaako taloyhtiön hankkia latauspisteitä, miten ne oikein hankitaan ja mitä kaikkea tulee huomioida?

Sähköauton lataus – latauspisteiden hankkimisen hyödyt

Taloyhtiön yhteiset hankinnat parantavat usein asumisen laatua ja nostavat taloyhtiön ja asuntojen arvoa. Jos samalla alueella on kaksi samanlaista taloyhtiötä, mutta vain toisessa mahdollisuus sähköautojen lataamiseen, saattaa se olla ratkaiseva tekijä uuden asunnon ostajalle, sekä mahdollisesti myös vaikuttaa nykyisten asukkaiden päätökseen jatkaa asumista.

Taloyhtiön tulisi tarjota kokonaisuus, joka palvelee kaikkien asukkaiden tarpeita. Sähköautojen latauspisteet ovat tulevaisuudessa monelle asukkaalle välttämättömyys, ja niiden puute voi karkottaa tai sulkea pois tiettyjä asukasryhmiä, jotka eivät pärjää ilman omaa autoa.

Sähköautojen latauspisteiden kustannukset taloyhtiössä

Sähköauton latauspisteiden kustannukset jakautuvat hankintakustannuksiin, muutos- ja rakennustöihin ja käytönaikaisiin kustannuksiin. Latauspisteiden hankinnassa on hyvät kilpailutusmahdollisuudet, mutta laitteiden saatavuus voi vaihdella, joten ajoissa liikkeellä oleminen varmistaa tarpeen mukaiset latausmahdollisuudet.

Sähköauton latauspisteiden hankintakustannuksiin vaikuttavat olennaisesti latauspisteiden määrän lisäksi niiden ominaisuudet. Kuinka suuri latausteho on, onko älylaitteistoa tai esimerkiksi kuormanhallintaa. Kuormanhallinta tasaa sähköautojen latauksen kulutuspiikkejä, mikä vaikuttaa suoraan taloyhtiön maksaman sähkön tehomaksuihin ja näin ollen taloyhtiölle käytönaikaisiin kustannuksiin. Lisäksi jos taloyhtiöllä on [aurinkosähkö], on hyvä selvittää voisiko sähköauton latauksen aurinkosähköllä mahdollistaa. Itse latauskustannuksien lisäksi käytönaikaisiin kustannuksiin sisältyy huolto- ja korjaustyöt, jotka on hyvä selvittää urakkasopimusta laatiessa. Muutostöiden kustannuksissa on hyvä huomioida mm. nykyisen sähköpääkeskuksen kapasiteetti ja tekninen käyttöikä sekä mahdolliset maanrakennustyöt.

Latauspisteiden hankinnan sijaan on myös mahdollista tehdä leasing sopimus sähköautojen latauspisteille.

Latauspisteiden hankinta

Sähköautojen latauspaikkojen asentaminen vaatii aina taloyhtiön hyväksynnän muutostyölle. Luvan antamiselle voidaan asettaa ehtoja. Toteutustapaan latauspisteiden hankinnassa vaikuttavat autopaikkojen hallinta ja osakkaiden halukkuus ja tarpeet. Sähköautojen latauspisteiden toteuttaminen taloyhtiössä voidaan toteuttaa mm. taloyhtiön hankkeena, yksittäisen osakkaan muutostyönä tai osakasvähemmistön hankkeena.

Toive sähköauton latauspisteiden hankinnasta kannattaa esittää taloyhtiön hallitukselle ja aloitteen jälkeen lähteä yhdessä kartoittamaan nykytilannetta, osakkaiden tarpeita latauspisteille sekä heidän maksuhalukkuuttansa. Yhtiökokouksen päätöksen jälkeen hankkeen edetessä kannattaa tarjouksia pyytää usealta palveluntarjoajalta ja vertailla niiden sisältöjä ja hintoja.

Alla olevissa taulukoissa on esitetty sähköautojen latauspisteiden kustannusjakaumia autopaikkojen hallinnan mukaan. Tarkista taloyhtiösi yhtiöjärjestyksestä kenen hallinnassa autopaikat ovat. Taulukoissa on käytetty Kiinteistöliiton 18.10.2023 päivitettyä ohjetta “ohje latauspisteiden toteuttamiseksi”.

Yhteenveto sähköautojen latauksesta taloyhtiöissä 

  • Sähköauton lataaminen taloyhtiössä on yhä tärkeämpi kysymys asukkaille ja vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sekä asuntojen arvoon.
  • Latauspisteiden tarve ja lait: Lain mukaan uusiin ja merkittävästi korjattaviin rakennuksiin, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latausvalmius. Vanhoja lämmitystolppia voidaan hyödyntää lataukseen, mutta niiden soveltuvuus tulee varmistaa.
  • Latauspisteiden hyödyt: Latausmahdollisuus voi olla ratkaiseva tekijä asunnon ostajille ja nykyisille asukkaille.
  • Kustannukset: Kustannukset jakautuvat hankinta-, muutos- ja käyttökustannuksiin, joihin vaikuttavat latausteho, kuormanhallinta ja taloyhtiön mahdollinen aurinkosähkö.
  • Vaihtoehtoiset hankintamallit: Taloyhtiöt voivat hankkia latauspisteet omana hankkeena, osakkaan muutostyönä tai leasing-sopimuksella.
  • Päätösprosessi: Latauspisteiden asentaminen vaatii yhtiökokouksen hyväksynnän. Tarpeiden kartoitus ja kilpailutus useilta toimijoilta ovat suositeltavia.

Ilmainen verkkokurssi ja materiaaleja taloyhtiön hallitukselle

Sähköautojen lataaminen taloyhtiössä ja latauspisteiden toteutus on pitkävaikutteinen investointi. Huolellisella suunnittelulla ja asukkaiden tarpeet huomioiden voidaan löytää toimiva ratkaisu, joka palvelee taloyhtiötä pitkälle tulevaisuuteen.

Saat lisää tietoa hankintaprosessista, vinkkejä kuinka viedä latauspisteiden hankinta läpi taloyhtiössä sekä lisätietoa latauspisteistä maksuttomalta verkkokurssiltamme sähköautojen latauspisteet taloyhtiössä.

Hankkeen läpiviemisestä taloyhtiössä voit lukea lisää energiaremontin läpivieminen taloyhtiössä ja vinkkejä asukaskyselyiin ja kartoituksiin Taloyhtiön hallituksen energiaviestintämateriaalit ja verkkokurssista taloyhtiön hallituksen energiaviestintä.

Siirry takaisin sivun alkuun