Vaikuttavuus vertailussa

Tehokasta ilmastotreeniä

Meidän ei tarvitse olla ilmastotutkijoita tai poliitikoita, jotta voimme toimia maapallon puolesta. Ilmastotekoja voi tehdä jokainen. Tärkeintä on ymmärtää, että ilmastoteoilla on kiire: on parempi toimia kuin olla toimimatta. Lisäksi olisi hyvä oppia tunnistamaan toimiemme mittasuhteita: miten isoja tai pieniä vaikutuksia milläkin teoilla päästöjen määriin on.

Ilmastotreeni pureutuu suomalaisten arjen päästölähteistä suurimpiin: asumisen energiankäyttöön, ruokaan, liikkumiseen ja tavaroiden ja palveluiden kuluttamiseen.

Ilmastokriisin aikanakin saa nauttia elämästä. Merkityksellisen tuntuinen elämä lisää motivaatiotamme toimia tulevaisuuden eteen. Älä tee ilmastoystävällisestä elämästä itsellesi liian vaikeaa. Panosta ilmastoteoissa määrän sijaan laatuun!

Vaikuttavimpia ilmastotekoja:

  1. Kodin lämmittämismuodon vaihtaminen uusiutuvaan energiaan pohjautuvaan.
  2. Kodin energiatehokkuuden lisääminen.
  3. Eläinperäisen ruoan merkittävä vähennys päivittäisessä ruokavaliossa.
  4. Siirtymä yksityisautoilusta julkiseen liikenteeseen ja lihasvoimaan.
  5. Lentomatkustamisen lopettaminen.
  6. Uusien tavaroiden kuluttamisen merkittävä vähentäminen.

+ Yhteiskunnallinen vaikuttaminen: yksilöinä mahdollisuutemme ovat rajalliset, mutta osana ilmastoliikettä voimme aikaansaada suurempiakin muutoksia! Toiminta ilmastoliikkeessä on paitsi tärkeää ilmaston kannalta, myös oiva tapa kanavoida ilmastoahdistusta hyvään.