Treeni: energiatehokas koti

Tässä ohjelmassa treenaamme kodin energiasäästöniksejä ja energiatehokkuuden parantamista.  Suurin osa päästöistä syntyy lämmityksestä. Seuraavaksi eniten ilmastoa lämmittää liikenne, ja kolmantena on sähkön käyttö. Huomaa, että tähän kuvaan eivät sisälly ne päästöt, jotka syntyvät esimerkiksi kaupunkien ulkopuolella tuotetun mutta kaupunkilaisten syömän ruuan ja muiden hyödykkeiden tuotannosta. Ilmastotreenistä saat keinot myös ruuan ja kuluttamisen ilmastokilojen pudottamiseen. 

Se mitä tapahtuu talojen seinien sisällä, ei ole yhdentekevää. Asumisen osuus suomalaisesta energian loppukäytöstä on 20 – 25 prosenttia. Asumisen energiankulutuksesta reilu kolmannes oli sähköä vuonna 2020. Vajaa kolmannes kulutuksesta oli kaukolämpöä ja reilu viidennes oli puuta. Lähde: Tilastokeskus 2021. 

Alla olevasta kuvasta näet, miten asumisen energiankulutus jakautuu. Lämmityksellä on ylivoimaisesti suurin merkitys. Seuraavaksi eniten energiaa kuluu käyttöveden lämmittämiseen. Sähkölaitteet vievät energiaa kolmanneksi eniten. Saunojen lämmityskin vie lähes 10 prosenttia asumisen energiankulutuksesta. Vähäisempi merkitys on valaistuksella ja ruoanlaitolla, joihin energiansäästövinkin usein kuitenkin keskittyvät.  Tässä treenissä keskitytään olennaiseen, eli lämmitykseen ja veteen!  

Asumisen energiankulutus 2018. Lähde: Tilastokeskus Ympyrädiagrammista näkyy, miten asumisen energiankulutus jakautuu. Lämmityksellä on ylivoimaisesti suurin merkitys, erilaiset sähkölaitteet keittiöstä saunaan ja kodin valaistukseen tulevat hyvänä kakkosena ja kolmannelle sijalle ponnistaa käyttöveden lämmittäminen.

Lämmitätkö vahingossa koko asuntoasi kylpyhuoneen lattialämmityksen avulla? Entä tiedätkö paljonko pitkä, kuuma suihku kuluttaa? Osaatko käyttää kaikkia kodin sähkövempeleitä energiatehokkaasti? Jos et, niin tämän treenikokonaisuuden läpi käytyäsi tiedät.   

Treenin tavoitteena on, että päästöt vähenevät, sähkölasku pienenee ja myös lämmityskuluja ja vesilaskua on mahdollista alentaa.   

Tässä luvussa tehtävät treenit: 

  • Huonelämpötila säädetään välille 20-22 (makuuhuoneessa 18-20) 
  • Veden kulutusta seurataan ja vähennetään 
  • Sähkönkulutusta vähennetään ja kulutetaan vihreää sähköä