Talven energiansäästövinkit asukkaalle

/ Uutinen

Talvisin ostoenergian hinnat yleensä nousevat ja lämmitystarve asunnoissa kasvaa. Kokosimme tärkeitä energiansäästövinkkejä, joiden avulla saat energiaviisaamman talven! Täältä löydät vinkit taloyhtiön hallitukselle.

Terveellinen koti on sopivan lämmin

Lämmitys on kodin yksi suurimmista yksittäisistä energiakustannuksista ja etenkin talvella lämmitystä tarvitaan enemmän. Terveellinen koti on myös sopivan lämmin, kotona ei tarvitse kulkea kalsareissa eikä toppahaalareissa. Alentamalla lämpötilaa vain yhdellä asteella säästät jopa 5 % taloyhtiön lämmityskuluissa. Sisätilojen lämpötiloihin riittävät hyvin suosituslämpötilat eikä lattialämmitystäkään ole syytä pitää jatkuvasti päällä.

Suosituslämpötilat:

  • Asuintilat 20–22 °C
  • Makuuhuone 18 °C
  • Varastotilat 12 °C
  • Autotalli 5 °C
  • Kylpyhuoneen lattialämmitys max. 24 °C

Voit säätää lämmitystä patterin termostaatista. Säädä lämpötilaa vähän kerrallaan. Muista antaa pattereille tilaa, jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti huoneeseen ja termostaatti toimii oikein. Jos patterin eteen on pakko sijoittaa esimerkiksi sohva, älä aseta sohvaa täysin kiinni patteriin. Pidä myös huoli, ettet peitä pattereita paksuilla verhoilla. Kun olet poissa kotoa, voit säätää lämpötilaa suositusta pienemmälle. Hanki huonelämpömittari, aseta se noin metrin korkeudelle kauemmas ulkoseinästä, jotta voit tarkastaa huonelämpötilan.

Märkätilojen sähköisessä lattialämmityksessä kannattaa hyödyntää ajastinta ja pitää lämmitystä vain tilojen kuivumista varten päällä. Lattialämmityksessä hyvä muistisääntö on se, että lattian tulee olla lämmin – mutta ei mukavan lämmin. Pidä kylpyhuoneen ovi kiinni lattialämmityksen ollessa päällä, ettei lämpö karkaa muihin tiloihin lämmittäen niitä ja hidastaen märkätilojen kuivumista.

Pientaloasuja voi vaikuttaa merkittävästi omiin energiakustannuksiinsa, joten on kannattavaa seurata kulutuslukemia aktiivisesti ja tutustua etenkin omistajan ja asukkaan helppoihin energiansäästövinkkeihin. Osakkaan oppaasta löydät lisää energiansäästövinkkejä taloyhtiöasujalle.

Valo ei kaipaa seuraa – sammuta turhat valot!

Suurimmalle osalle sähkölaskut ovat suoraan osa oman talouden kustannuksia. Arkisilla toimilla voimme vaikuttaa sähkön kustannuksiin useilla eri tavoilla, listasimme kymmenen helppoa vinkkiä:

  • Valitse oikea ruoan valmistus- ja lämmitystapa. Uunin käyttö kuluttaa enemmän energiaa, joten valmista kerralla useita ruokia ja hyödynnä jälkilämpö ruoan lämmittämiseen. Käytä mahdollisuuksien mukaan ruoan valmistuksessa liettä ja airfryeria, sekä lämmittämiseen myös mikroa.
  • Sopiva saunomislämpötila on 70–80 °C, sauno heti kun kiuas on kuumentunut ja sammuta se heti saunomisen jälkeen.
  • Hyödynnä kodinkoneiden EKO-ohjelmia.
  • Pidä nykyiset sähkölaitteesi hyvässä kunnossa, ja mahdollisissa uusissa hankinnoissa huomioi laitteiden energiatehokkuus.
  • Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä (liesi, uuni ja astianpesukone).
  • Sulata pakastin pari kertaa vuodessa ja tarkasta kylmälaitteiden asetuslämpötilat.
  • Käytä LED-valaisimia ja lamppuja.
  • Sammuta sähkölaitteet, kun et käytä niitä, ja sammuta valot, kun et tarvitse niitä.
  • Pidä lattialämmityksen lämpötila järkevällä tasolla ajastinta käyttäen, ja pidä kylpyhuoneen ovi kiinni lämmityksen ollessa päällä.
  • Jos käytössäsi on pörssisähkö, vältä tarpeetonta sähkönkulutusta huippukulutustunteinta ja sijoita suurimmat kulutukset edullisimpiin tunteihin (mm. sähköauton lataus öisin)

Kaikki sähkönsäästö vinkkimme löydät pientaloasukkaan ja taloyhtiön asukkaan energiansäästö tietoartikkeleista.

Tuuleta tehokkaasti – älä päästä lämpöä harakoille!

Avaa useampi ikkuna kerralla muutamaksi minuutiksi. Tehokkainta on, jos saat huoneeseen läpivedon. Käännä tuuletuksen ajaksi patteritermostaatti lumihiutaleen tai nollan kohdalle. Jos huoneistossa on jatkuva tuuletuksen tarve, on syytä tarkistaa, onko lämmitys liian kovalla tai toimiiko ilmanvaihto oikein. Jos asunnossasi on asuntokohtainen ilmanvaihtokone, käytä poissaolosäätöä, kun olet pidempään poissa kotoa. Jos [asut pientalossa] tutustu oman ilmanvaihtokoneesi toimintaan ja pidä huolta puhdistuksista.

Lisää oppeja energiatehokkaasta kodista saat Ilmastotreeni – verkkokurssiltamme, jossa opit kodin energiatehokkuuden lisäksi muita ilmastoystävällisiä tekoja. Verkkokurssi löytyy myös ruotsiksi ja englanniksi.

Siirry takaisin sivun alkuun