/ Uutinen
Mikä on energiayhteisö?
Vuonna 2021 voimaan tullut asetusmuutos mahdollisti yksityishenkilöiden, taloyhtiöiden ja yritysten perustaa energiayhteisöjä, mikä vahvisti sähkönkäyttäjien roolia vihreässä siirtymässä. Energiayhteisöt ovat jakamistalouden muoto, jossa sen jäsenet jakavat tuotannon ja hankinnan hyödyt. Perusideana on hankkia yhteinen tuotantolaitteisto esim. aurinkopaneelit taloyhtiöön ja jakaa tuotettu energia yhteisön jäsenten kesken, eli tässä esimerkissä sekä taloyhtiön että asukkaiden. Jos jäsenet eivät kuluta kaikkea tuotettua aurinkosähköä, ylijäävä sähkö myydään jakeluverkkoon ja hyvitetään tehdyn sopimuksen mukaisesti yhteisölle. Energiayhteisö tarjoaa mahdollisuuden osallistua energiamarkkinoille ja tuottaa itse osan tarvitsemastaan energiasta. Energiayhteisöjä voi muodostua eri energiamuotojen ympärille, kuten sähkö, lämpö, kaasu ja polttoaineet. Energiayhteisöön voi liittyä lähes kuka tahansa, mutta tässä artikkelissa keskitymme taloyhtiön energiayhteisöön.
Energiayhteisöjä voidaan luokitella kiinteistön sisäiseen, kiinteistörajojen ylittävään tai hajautettuun. Esimerkin mukaisesti Aurinkosähkön energiayhteisö on kiinteistön sisäinen, sillä aurinkopaneeleiden sähkön tuotanto ja sen kulutus tapahtuu kiinteistörajojen sisällä.
Energiayhteisön perustaminen
Energiayhteisön voivat perustaa esimerkiksi taloyhtiön asukkaat, mutta päätös perustamisesta tehdään yhtiökokouksessa. Kun energiayhteisö perustetaan koko taloyhtiön hankkeena, puhutaan paikallisesta energiayhteisöstä, ja yhden tai useamman osakkaan hankkeena puhutaan aktiivisten asiakkaiden ryhmästä. Keskeinen ero hankkeiden välillä on se, että paikallisessa energiayhteisössä taloyhtiö toimii oikeushenkilönä. Taloyhtiön hallitus nimeää yhteyshenkilön, joka edustaa energiayhteisöä ja vastaa tiedonvaihdosta jakeluverkonhaltijan kanssa.
Koko taloyhtiön hankkeessa aurinkovoimalan kustannukset jaetaan osakkaille. Kustannusten jakautuminen mahdollistaa isompien laitteiden hankinnan, jolloin yksikkökustannukset per tuotettu kilowatti (€/kWh) ovat yleensä pienemmät kuin pienemmällä järjestelmällä. Näin ollen isommalla järjestelmällä saa katolta halvempaa aurinkosähköä. Lisäksi hyvin suunniteltu aurinkosähköjärjestelmä voi maksaa itsensä jo kymmenessä vuodessa takaisin, koska itsekäytettynä aurinkosähkö on moninkertaisesti arvokkaampaa kuin verkkoon myytynä. Parantamalla taloyhtiön energiatehokkuutta sijoittamalla kestäviin energiatehokkuushankkeisiin, voidaan taloyhtiön arvoa nostaa ja mahdollisesti vaikuttaa myös E-lukuun.
Ennen laitteiston hankintaa on energiayhteisön kuitenkin ilmoitettava jakeluverkonhaltijalle tuotannon liittämisestä verkkoon. Verkkoon liittäminen edellyttää verkonhaltijan lupaa, joten keskustelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan laitoksen soveltuvuus ja mahdolliset verkonmuutostyöt voidaan ottaa huomioon. Jakeluverkonhaltija rekisteröi energiayhteisön antamat tiedot Fingridin ylläpitämään datahubiin, jonka asiakasportaalista energiayhteisön valtuuttama henkilö, esim. isännöitsijä pääsee yhteisön sähkönkäyttö tietoja tarkastelemaan. Energiayhteisön tuotantopaikoille solmitaan sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitun sähköyhtiön kanssa ennen liittämistä sähköverkkoon. Voimalan tuottama sähkö käytetään ensisijaisesti kiinteistön tarpeisiin, ja ylijäävä sähkö hyvitetään osakkaille tai myydään verkkoon, jos oma käyttö ei kata koko tuotantoa.
Voit lukea lisää energiayhteisöstä Motivan sivuilta ja lisätietoja energiayhteisön perustamisesta taloyhtiöön saat verkkokurssiltamme.