Pidä kuumuus ulkona mekaanisella aurinkosuojauksella 

/ Uutinen

Kevätaurinko tuo valoa ja lämpöä kotiin ja valolla on myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin sekä vireystilaan. Auringonpaiste voi kuitenkin aiheuttaa liiallista huoneilman lämpenemistä, häikäisyä sekä pintamateriaalien haalistumista. Mekaaninen aurinkosuojaus on helppo ja tehokas keino hallita näitä ongelmia ja vähentää viilennyksen tarvetta. Kokosimme artikkeliin tietoa mekaanisesta aurinkosuojauksesta ja vinkkejä sen hyödyntämiseen. 

Mekaaninen aurinkosuojaus tarkoittaa rakenteellisia tai asennettavia ratkaisuja, kuten erilaisia kaihtimia, verhoja, markiiseja ja ikkunakalvoja. Näiden avulla voidaan hallita auringonvalon määrää ja sen vaikutuksia sisätiloissa ilman, että valosta tarvitsee kokonaan luopua. 

Tunnetko suojauksen keinot? 

Auringonpaisteen aiheuttamaan huoneilman ylilämpenemiseen on helpoin vaikuttaa estämällä auringonpaiste. Ensimmäisenä on tärkein selvittää omaan asuntoon sopivat mahdollisuudet ja rajoitteet sekä kartoittaa saatavilla olevat ratkaisuvaihtoehdot. Listasimme yleisimmät mekaanisen aurinkosuojauksen menetelmät ja niiden valintaan vaikuttavia tekijöitä.  

Verhot ja sälekaihtimet

  • Helppo ja edullinen tapa säädellä sisään tulevaa auringonvaloa ja häikäisyä. 
  • Saatavilla laaja valikoima värejä ja materiaaleja. 
  • Sopii lähes kaikkiin tiloihin. 
  • Eivät estä lämmön pääsemistä ikkunan väliin ja rakenteisiin, eli sisälämpötila voi nousta. 
  • Ei varsinaisesti vähennä rakennuksen kokonaislämpökuormaa. 

Screen-kaihtimet

  • Läpikuultavat mallit päästävät luonnonvaloa sisään ja säilyttävät näkymät ulos. 
  • Tarjolla runsas valikoima manuaalisena sekä sähkökäyttöisenä mallina. 
  • Saatavilla sekä sisä- että ulkoasennuksena – ulkoasenteinen estää tehokkaasti rakennuksen lämpenemistä ja lämmön pääsyä sisään. 
  • Sisäasenteiset mallit edullisempia, mutta estävät lämpöä vähemmän kuin ulkoasenteiset. 
  • Vaativat tilaa asennukseen ja mahdollisesti moottorikäyttöisille sähkönsyötön. 

Markiisit

  • Tehokas keino estää auringon säteilyn pääsy rakennuksen julkisivuun ja ikkunoihin. 
  • Vähentää merkittävästi rakenteiden ja sisätilojen kuumenemista. 
  • Usein myös esteettisesti miellyttävä lisä rakennuksen ilmeeseen. 
  • Asennus vaatii tukevan kiinnitysalustan ja asennus voi vaatia erillistä lupaa (asemakaavasta riippuen). 
  • Suojaavat vain, kun ovat auki – vaativat käytön hallintaa tai automaatiota. 

Valittaessa sopivaa aurinkosuojaratkaisua kannattaa huomioida rakennuksen sijainti, ikkunan suuntaus, käyttötarpeet sekä mahdolliset kaavamääräykset. Lisäksi usean ratkaisun yhdistämistä kannattaa miettiä (esim. markiisit ja sälekaihtimet).  

Kaikki ulkoasenteiset aurinkosuojaimet vaativat lupaa taloyhtiöltä, sekä alueen asemakaavassa voi olla määräyksiä julkisivun ulkonäköön ja väriin. Kustannukset ja asennukset jäävät usein osakkaan vastuulle ja huoltovastuihin kannattaa tutustua oman taloyhtiönsä yhtiöjärjestyksestä.  

Aurinkosuojan hankinnasta on hyvä keskustella yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa ja kannustaa koko taloyhtiön yhteiseen hankintaan. Kun kaikki asunnot varustetaan aurinkosuojauksella voi se vaikuttaa koko rakennuksen lämpenemiseen ja vähentää jäähdytystarvetta. Lisäksi rakennuksen ulkopuolelle asennettavat markiisit antavat suojaa julkisivulle ja näin ollen voivat pitkällä tähtäimellä pidentää esim. maalipinnan elinikää. Tärkeintä on kuitenkin kartoittaa oman taloyhtiön mahdollisuudet ja löytää budjettiin sopiva ja kestävä ratkaisu. 

Varaudu kesän helteisiin vinkeillä viileämpään asumiseen ja nappaa helpotusta helteisiin materiaalipankkimme työkaluilla taloyhtiöille helle-viestintään! Tutustu myös Motivan artikkeliin kodin kuumuudelta suojaamiseen.

Siirry takaisin sivun alkuun