Ilmastoliikkeen vaatimukset nopeista ja järeistä ilmastotoimista perustuvat tieteeseen. Tiedeyhteisö on hyvin yksimielinen ilmastonmuutoksen syistä, etenemisestä ja seurauksista. Tällä hetkellä jo yli 99 prosenttia vertaisarvioiduista tutkimuksista on samaa mieltä siitä, että ilmasto kuumenee hyvin nopeasti ihmisen toiminnan takia.
Jos törmäät epäilyttäviin väitteisiin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, on hyvä muistaa, että ilmastodenialismille ei ole asiapohjaa. Kyse saattaa olla jopa tahallisesta harhaanjohtamisesta.
Suomessa varsinaista ilmastonmuutoksen kieltämistä ei kovin paljon näe, mutta sen seurausten vakavuuden vähättelyä ja ilmastotoimien hidastamista kylläkin. Disinformaation tunnistaminen on osa ilmastotoimijan työkalupakkia. Tiedetoimittaja Mikko Pelttari kirjoittaa ilmastolukutaidon käsitteestä eli yhteisestä ymmärryksestä ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista ja kyvystä käyttää tätä tietoa julkisessa keskustelussa. Lähde: Mikko Pelttari: Lämpenevä Maa (Vastapaino 2021)
Voit kehittää ilmastolukutaitoasi samalla tavalla kuin medialukutaitoa: opettele tunnistamaan vaikuttamisyritykset ja arvioi tiedon lähteet ja puhujien tarkoitusperät etenkin sosiaalisessa mediassa mutta myös tiedotusvälineissä. Jos väite kuulostaa liian uskomattomalta tai lupaus liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on juuri sitä. Tutkijat painottavat, että ilmastonmuutosta ei pystytä rajoittamaan yhdellä tietyllä keinolla, esimerkiksi teknologisilla ratkaisuilla, vaan nyt tarvitaan käyttöön kaikki mahdolliset toimet kaikilla elämänalueilla.
Yleisimmät denialistien väittämät ja tutkijayhteisön vastaukset niihin löydät sivustolta skepticalscience.com.
Sinun ei tarvitse osata ilmaston kuumenemiseen liittyviä luonnontieteellisiä faktoja ulkoa voidaksesi keskustella ilmastonmuutoksesta tai tehdäksesi ilmastotekoja. Joidenkin käsitteiden hallitseminen kuitenkin helpottaa esimerkiksi ilmastouutisoinnin lukemista.
Tehtävä: Opettele ilmastokäsitteitä: yhdistä käsite ja selitys!