Tässä treeniohjelmassa inspiroidumme makujen maailmasta ilmastoystävälliseen tyyliin. Keittiö on parhaimpia paikkoja vaikuttaa sekä omaan että luonnon hyvinvointiin. Ilmastoystävällinen ruoka on yleensä myös terveellistä, joten tähän elämänmuutokseen ryhtyminen on pelkkää plussaa. Treenissä vähennät ilmastokiloja arkiruuasta, pientä herkuttelua unohtamatta.
Lihantuotanto tuottaa ilmastopäästöjä roimasti kasviksia enemmän ja toisaalta myös kuluttaa vettä ja peltopinta-alaa. Siksi keskitymme treeniohjelmassa korvaamaan eläinperäiset tuotteet kasvistuotteilla. Kuulostaako uskaliaalta?
Ilmastoystävällinen ruokapyramidi kulkee käsi kädessä terveyssuositusten kanssa. Punaisen lihan ja juuston ilmastokuorma on suuri, mutta papujen, kalan ja kasvisten pieni. Mikä on hyvää ilmastolle, on hyvää myös sinulle!
Treenitehtäväsi, ole hyvä!
Papua pohkeeseen
- Pidä ainakin kaksi kasvisruokapäivää, jolloin et syö lainkaan lihaa ja vältät myös juustoa ja lehmänmaitoa. Helppoa on korvata lehmänmaito kauramaidolla ja laittaa leivän päälle hummusta juuston sijaan.
- Oletko testannut seitania? Tai ovatko kikherneet sinulle vieraampi proteiininlähde? Tutustu itsellesi vieraampaan proteiininlähteeseen erilaisten herkullisten reseptien avulla.
- Jos nautit punaisesta lihasta, jätä se juhlahetkiin.
- Jos aloitat vegaanina nyt, ota avuksi vaikkapa Vegaanihaaste.
Hävikki kyykkyyn
- Ole suunnitelmallinen ruokakaupassa, se auttaa pitämään heräteostokset kurissa. Suunnittele viikoksi tarkat ruokareseptit sekä ostoslista. Jotta et vahingossa ostaisi samoja tuotteita, joita sinulla on jo, ota vaikkapa kuva jääkaapin sisällöstä ennen kauppaan lähtemistä.
- Päiväyksien tarkastelussa helpottaa ”first in – first out” -taktiikka: sijoita lyhyimmän päiväyksen omaavat tuotteet ruokakaapissa etualalle ja myöhemmän päiväyksen tuotteet perälle.
- Katso, haista ja maista. Päiväyksen umpeutuminen ei aina tarkoita sitä, että tuote olisi syömäkelvoton. Parasta ennen -päivämäärät antavat osviittaa siitä, milloin tuote on parhaimmillaan, mutta omin aistein arvioimalla saat tietää, onko tuote vielä mahdollista syödä. Parasta ennen -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä!
- Valmista ruokaa rippeistä. Hieman nahistuneista juureksista tai naarmuuntuneista vihanneksista voit valmistaa maukkaan sosekeiton. Hedelmistä esimerkiksi banaani on helppo hyödyntää vähän tummuneenakin: pilko banaanit rasiaan, laita pakastimeen, ja niiden jäädyttyä surauta blenderissä vaikkapa jäisten marjojen ja maapähkinävoin kanssa. Näin saat valmistettua herkullista ja terveellistä jäätelöä!