Treeni: vähähiilinen liikkuminen

Tässä treeniohjelmassa harjoittelemme ilmastoystävällistä liikkumista, eli pienennämme omaa hiilijalanjälkeämme liikkumalla paikasta toiseen mahdollisimman vähäpäästöisesti.

Suomalaiset käyttävät autoa lyhyilläkin matkoilla enemmän kuin ennen. Noin puolet 1–3 kilometrin matkoista tehdään autolla, ja alle kilometrin matkoistakin joka viides. Tästä onkin helppo aloittaa entistä ilmastoystävällisempi liikkuminen. Kun vaihdat reissut pyöräilyyn tai kävelyyn, ei synny lainkaan hiilidioksidi- tai pienhiukkaspäästöjä. Kroppakin kiittää, kun samalla hoituu osa päivittäisestä liikunta-annoksesta.

Toivottavasti ainakin yhdestä tämän treeniohjelman treenistä tulee sinulle normaali osa arkea.

Infograafissa on kuvattu autoilun, kävelyn ja pyöräilyn terveysvaikutukset. Työmatkansa pyöräilevät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin tai syöpään lähes puolet harvemmin kuin passiivisilla tavoilla työmatkansa kulkevat. Kävellen töihin kulkijoilla sairastuminen on 30 % epätodennäköisempää kuin passiivisilla tavoilla työmatkansa kulkevilla.

Työmatkansa pyöräilevät sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin tai syöpään lähes puolet harvemmin kuin passiivisilla tavoilla työmatkansa kulkevat. Kävellen töihin kulkijoilla sairastuminen on 30 % epätodennäköisempää kuin passiivisilla tavoilla työmatkansa kulkevilla.

Treenitehtäväsi, ole hyvä!

Kotikulmilla

  • Tee viikon aikana ainakin yksi kauppa- tai harrastus- tai työmatka ilman autoa. Käytä julkisia, polkupyörää tai kävele. Jos asuinpaikkakunnallasi julkinen liikenne toimii huonosti, mieti, minkä muun asian hoitamisen voisit yhdistää samaan matkaan. Entäpä sähköpyörä, sopisiko se sinulle?
  • Kokeile uusia välineitä, esim. kickbike, rullaluistimet..! Suunnittele päivän matkat uusilla ja innostavilla tavoilla, lihasvoimia käyttäen.
  • Kokeile elää viikko ilman että käytät hissiä kertaakaan! Et töissä, et kauppakeskuksessa, et missään. Saat poikkeusluvan vain, jos työpaikkasi tai kotisi on korkeammalla kuin viidennessä kerroksessa: silloin riittää, jos kipuat portaat perille vähintään kerran päivässä.

Työpaikalla

  • Tiedustele työnantajaltasi työsuhdepyörää tai -sähköpyörää – siinä vasta valttikortti henkilöstön virkistämiseksi!
  • Ilmoita työporukkasi mukaan Kilometrikisaan, osallistukaa Liikkujan viikkoon, viettäkää Porraspäiviä ja kertokaa somessa, millainen on teidän tiimin Unelmien liikuntapäivä!

Matkoilla

  • Matkusta lomilla kotimaassa ja löydä uusia paikkoja lähialueilta. Suosi, aina kun mahdollista, junaa ja bussia.
  • Reissaa paikasta toiseen maata pitkin. Älä enää käytä enää lainkaan lentoja kotimaan sisäisillä matkoilla.
  • Kun seuraavan kerran ostat lennon ulkomaille, kompensoi CO2-päästösi. Sen voit tehdä esimerkiksi CO2Esto-palvelussa.