/ Uutinen
Taloyhtiön energiatehokkuuteen pääsee parhaiten vaikuttamaan menemällä mukaan taloyhtiön hallitukseen. Hallituksessa kannattaa lähteä edistämään taloyhtiön energiatehokkuutta, koska sillä voidaan vaikuttaa merkittävästi taloyhtiön kustannuksiin. Usein myös asumismukavuus paranee. Alla on esitetty askelia, miten lähteä liikkeelle.
- Ota selvää, millainen kiinteistötekniikka taloyhtiössä on, jotta tiedät missä energiaa kuluu ja miten kulutukseen voi vaikuttaa.
- Seuraa taloyhtiön energiankulutusta sekä kustannuksia
- Käy taloyhtiön energiaeksperttikurssi joko itsenäisesti Koutsissa tai ohjatusti Ilmastoinfon kurssilla
Asukkaiden vaikutus taloyhtiön energiankulutukseen on merkittävä. Jos asunnoissa lotrataan lämmintä vettä ja pidetään ikkunoita auki kylmillä säillä, kuluu enemmän lämpöä kuin taloyhtiössä, jossa asukkaat toimivat järkevästi. Onkin tärkeää viestiä asukkaille, kuinka he voivat vaikuttaa omaan energiankulutukseen ja kuinka talotekniikka kiinteistössä toimii. Hyviä vinkkejä ja työkaluja taloyhtiöviestintään saa Taloyhtiön hallituksen energiaviestintä -kurssilta.
Ensimmäisenä kannattaa tilata asukkaille Energiatehokkaan asumisen avaimet – opas HSY:n nettisivuilta. Opas on ilmainen Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa sijaitseville taloyhtiöille.
Taloyhtiön energiansäästö ja energiatehokkuus kannattaa aloittaa suunnitelmallisesti. Ensin pidetään kiinteistöstä huolta ja varmistetaan, että järjestelmät, kuten lämmitys ja ilmanvaihto, toimivat tarpeenmukaisesti. Vasta näiden toimien jälkeen kannattaa miettiä suurempia remontteja ja investointeja, kuten lämmitysjärjestelmän vaihtamista. Tarkempia tietoja näistä energiatehokkuustoimista löytyy mm. Taloyhtiön energiaeksperttikurssilta ja ohjeita energiaremonttien toteuttamiseen löytyy kohdasta Energiaremontti.
- Tilojen lämpötilat suositusten mukaisiksi niin asunnoissa, rappukäytävissä kuin varastoissa ja autotalleissa.
- Hanojen virtaamien säätö ja lämpimän käyttöveden lämpötila suositellulle tasolle.
- Kiinteistösähkön syöpöt kuriin: taloyhtiön saunan lämpötila ja vuorojen järkevöittäminen, sähköisten sulanapitolämmitysten toiminnan tarkastaminen, kylmäkellarien tarpeellisuuden tarkistaminen ja valaistuksen ohjaus.
- Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen. Kannattaa ottaa taloyhtiön hommaksi myös sisäikkunoiden tiivistäminen, jotta se tehdään kunnollisilla tiivisteillä.
- Yläpohjan lisäeristys (erityisesti rivitalot)
- Ilmanvaihdon tarpeenmukaisen toiminnan tarkistaminen
- Ilmavuotojen ja vetoisuuden poistaminen
- Lämmönjakohuoneen laitteiden toiminnan ja kunnon tarkistaminen
- Lämmitysverkoston toiminta ja kunto sekä patteriverkoston perussäätö
- Rakenteelliset energiatehokkuuskorjaukset osana peruskorjausta
- Lämmitysmuodon vaihtaminen ja uusiutuvan energian mahdollisuudet
Katso lisätietoa kohdasta Energiaremontti.
- Energiatehokas sähkön käyttö taloyhtiössä
- Energiatehokas lämmitys
- Ilmanvaihdon energiatehokas käyttö ja ylläpito
- Energiatehokkuus vedenkulutuksessa ja vedensäästö