Taloyhtiöiden energiailta 18.9.2024 onnistui yli odotusten

/ Uutinen

“Kaikkein kalleinta taloyhtiölle on olla tekemättä mitään”

Tämä lause painui monen kuulijan mieleen keskiviikkona 18.9.2024 järjestetyssä Taloyhtiöiden energiailta- seminaarissa, jossa pääsi kuulemaan puheita energiamurroksen vaikutuksista taloyhtiöihin. Paikalla oli myös mahdollisuus tutustua useiden näytteilleasettajien tuotteisiin ja palveluihin, sekä verkostoitumaan muiden taloyhtiöiden edustajien kanssa kakkukahvien merkeissä.

HSY:n Ilmastoinfo, Espoon kaupunki ja TYKKI-hanke (Taloyhtiöklubi) järjestivät Taloyhtiöiden energiailta -seminaarin ja minimessut keskiviikkona 18.9.2024 Espoon kulttuurikeskuksessa Tapiolassa. Tapahtuma oli suunnattu erityisesti taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille, jäsenille ja isännöitsijöille sekä HSY:n energiaeksperttikurssin käyneille.

Espoon kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Pasi Laitala piti tapahtuman avauspuheenvuoron. “Espoolla on erittäin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja kaupunki tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä. Taloyhtiöiden kannalta merkittävintä on kaukolämmön tuotannon saaminen hiilineutraaliksi lähivuosina, mutta taloyhtiöt ovat kaupungille myös tärkeä sidosryhmä tavoitteessa ohjata kiinteistöjä toteuttamaan energiatehokkuustoimenpiteitä.”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen kertoi, mitä vaikutuksia EU-tasolta on tulossa taloyhtiöille. Puheessa korostui rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ja asuinrakennuskannan primäärienergian keskimääräisen kokonaiskäytön vähentäminen, joita ohjaa 28.5.2024 voimaan tullut rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD). Direktiivi tähtää vähähiiliseen rakennuskantaan ja ilmastonmuutoksen hillintään. Se aiheuttaa muutostarpeita noin 15 säädökseen ja rakennusten energiatehokkuudesta säädetään uusi laki. Kaikilla EU:n jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi toimeen kansallisesti.

Rakennusten energiatehokkuudella tulee olemaan yhä suurempi merkitys

Miten tämä vaikuttaa taloyhtiöihin? Mm. rakennusten energialuokkia tulee lisää, sähköauton latauspisteiden määrä kasvaa ja korjausrakentamisen strategia 2020 – 2050 korvataan kansallisella rakennusten perusparannussuunnitelmalla. Rakennusten energiatehokkuudella tulee olemaan yhä suurempi merkitys, joka näkyy Nordean taloyhtiöyksikön johtajan Antti Tolosen mukaan myös tulevaisuudessa asuntomarkkinoilla.

“Jos samalla alueella on kaksi taloyhtiötä, jossa toisessa ei ole tehty mitään energiaremontteja, ja toisessa taloyhtiössä on aurinkopaneelit, sähköautojen latauspisteet ja esimerkiksi maalämpö, voitte varmasti kuvitella kumpi asunto houkuttelee uutta ostajaa enemmän?”

Tolonen korostaa puheessaan myös sitä, että rakennusten remontit on hyvä tehdä ajallaan energiatehokkuus huomioiden ja korostaa energiaremonttien suunnitelmallisuuden tärkeyttä.

Energiatehokkaampien taloyhtiöiden tukemiseksi osana InvestEU- ohjelmaa on lainatakausohjelma, jonka tavoitteena on edistää pitkän aikavälin kestävää kasvua Euroopassa. Pankit kiinnittävät huomiota yhä enemmän energiatehokkaiden ja ympäristöneutraalien taloyhtiöiden rahoittamiseen ja vihreisiin lainoihin. Vihreällä rahoituksella voidaan mahdollistaa korjaushankkeen lainoitus ja/tai parantaa lainaehtoja. Rahoitusta tai lainaa hakiessa energiatehokkuustoimien lisäksi korostuu suunnitelmallisuuden tärkeys. Taloyhtiöitä kannustetaan pitkän tähtäimen suunnitelmiin, ja että korjausrakentamisessa mietittäisiin investointien rahallisia vaikutuksia eli mm. säästöjä energiakustannuksissa.

Kuntoarviossa olisi syytä tarkastella korjaus- ja energiatoimenpiteiden synergioita

Taloyhtiöihin hyvin suunnitellut ja toteutetut energiantoimenpiteet, voivat energiakustannusten säästön ja rakennuksen arvon nousun lisäksi vaikuttaa positiivisesti myös asuinviihtyvyyteen esimerkiksi ilmanlaadun parantuessa ja vetoisuuden poistuessa. Asuintilojen sisälämpötiloihin voidaan vaikuttaa tekniikan lisäksi lämpöhäviöiden avulla.

Teemu Kettusen (Motiva) mukaan energiaremonttiin ryhtyvän taloyhtiön on hyvä huomioida kokonaisuuden vaikutusta myös elinkaarikustannuksissa. Jokainen kohde on erilainen ja eri lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien elinkaarikustannuksien tarkastelulla voidaan löytää omaan taloyhtiöön kustannustehokkain järjestelmä. Huolellisella suunnittelulla ja remonttien ajankohdilla on merkitystä, ja etenkin taloyhtiön kuntoarviossa olisi syytä tarkastella korjaus- ja energiatoimenpiteiden synergioita.

“Energiatehokkuus tulee muistaa peruskorjausten ja lämmitystapamuutoksen yhteydessä. Kalleinta on jättää energiatoimenpiteet huomiotta”.

Taloyhtiöiden kokemuksia energia-asioista

Taloyhtiöiden energia-asiat herättivät myös keskustelua tilaisuuden päättäneessä paneelikeskustelussa, jossa oli mukana neljä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa. Keskustelijoiden taloyhtiöt edustivat mielenkiintoisella tavalla erilaisia tilanteita. Mukana olivat Ari Hirvimäen matinkyläläinen maalämpöön siirtynyt taloyhtiö As Oy Leilankuja 6 ja Sanna Kärki-Aholan As Oy Espoon Noropuisto, jossa puolestaan huolellisen lämmitystapojen selvittelyn jälkeen oli päätetty pysyä kaukolämmössä. Timo Jokisen As Oy Espoon Rauhalanpuisto 8:ssa taas on toteutettu kunnianhimoisia vedensäästön toimenpiteitä. Taloyhtiöklubin Kimmo Karvisen taloyhtiöt Helsingistä, As Oy Hattelmalantie 8-10 ja As OY Katajaharjuntie 17 taas olivat molemmat laajasti energiaremontoituja ja onnistuneet toteuttamaan energiaremontti-investoinnit myös korkeiden korkojen aikaan siten, että yhtiövastikkeet kokonaisuutena eivät olleet nousseet, päinvastoin hieman laskeneet.

As Oy Espoon Noropuiston tilanteen esittely paneelikeskustelussa oli poikkeuksellisen ajankohtainen, koska tapahtumapäivänä ilmestyi uusin valtakunnallinen Kiinteistölehti, jossa oli laaja kolmen aukeaman juttu taloyhtiöstä. Jutun voit lukea täältä: As Oy Espoon Noropuisto pysyy kaukolämmössä

Seminaarin puhujat Kai Mykkänen, Pasi Laitala, Antti Tolonen, Teemu Kettunen sekä Kimmo Karvinen

Juha Salmi, Suomen Asuntotietokeskus

Tapahtuman juonsi Juha Salmi, Suomen Asuntotietokeskus.

Ilmastoinfon sivuilla voit tutustua lisää energiaremontin läpivientiin sekä keväisin ja syksyisin menevä Taloyhtiön Energiaekspertti -kurssi antaa sinulle valmiudet edistää pienempiä sekä suurempia energiansäästötoimia omassa taloyhtiössäsi. Syksyn viimeinen kurssi alkaa 7.10. – ilmoittaudu tästä: Taloyhtiön energiaekspertti -kurssi – HSY Ilmastoinfo

Siirry takaisin sivun alkuun