/ Uutinen
Vuonna 2024 ensirekisteröidyistä henkilöautoista noin puolet oli ladattavia hybridiautoja tai sähköautoja. Sähköautoilu ei ole enää vain harvojen harrastus, vaan yhä useamman arkipäivää. Toisin kuin usein luullaan, sähköautolla ajaminen ei ole vaikeaa tai teknistä. Vaihteettomuus ja auton tasainen kiihdytys tekevät ajokokemuksesta monille entistä miellyttävämmän. Tässä artikkelissa kerromme sähköautoista ja sähköautoilusta Suomessa.
Sähköauton toimintaperiaate ja huolto
Sähköauto toimii akulla, jota ladataan verkkovirrasta. Moottorina toimii sähkömoottori, eikä autossa ole perinteistä vaihteistoa, pakoputkea tai bensatankkia. Sähköautot ovat hiljaisempia ja ajomukavuus usein tasaisempaa bensa autoihin verrattuna. Niiden huolto on usein myös edullisempaa ja vähäisempää, sillä autoissa on vähemmän liikkuvia ja kuluvia osia. Eri ajoneuvovalmistajat määrittävät huoltovälit – yleensä kahden vuoden välein tai kilometrimäärän mukaan. Huolto-ohjelmaa on tärkeä seurata autosta riippumatta, sillä se on usein ehto takuun säilymiselle.
Lataaminen kotona ja matkanvarrella
Sähköautoilun käytännön kannalta keskeisin kysymys on lataaminen. Jos voit ladata auton kotona, arki on helppoa. Omakotitaloon voidaan asentaa tehokas kotilatauslaite ammattilaisen toimesta esimerkiksi piha-alueelle tai vaikka autohallin seinään. Taloyhtiöissä kotilataus ja latauspisteen hankinta vaatii yhteisiä päätöksiä taloyhtiöltä, yhteishankinta on usein kannattavampi. Niin omakotitalossa kuin taloyhtiössä voidaan nykyiseen sähköjärjestelmään joutua tekemään teknisiä päivityksiä – riippuen nykyisen sähköjärjestelmän kapasiteetista ja halutaanko esim. lataustehoa rajoittaa tai lisätä muita ominaisuuksia.
Voit lukea lisää sähköautojen latauksesta, tehomaksuista- ja niiden hallinnasta tästä artikkelista.
Nykyään uusiin kerrostaloihin asennetaan valmius sähköautojen lataukselle jo rakennusvaiheessa. Latauspisteiden jälkiasennus olemassa olevaan rakennuskantaan on myös jo arkipäivää. Julkisia latauspisteitä löytyy huoltoasemilta, kauppakeskuksista ja parkkihalleista, pääkaupunkiseudulla myös isoilta asuinalueilta. Pikalatauspisteitä löytyy myös useiden moottoriteiden varsilta, joten matkustus kaupunkien välillä onnistuu sähköllä ilman suurempia ongelmia – kunhan matkan suunnittelee.
Pääkaupunkiseudulla sähköautoilu on jo arkipäivää
Sähköautojen määrä kasvaa nopeimmin Helsingissä ja Espoossa. Helsingissä täyssähköautojen määrä on yli kolminkertaistunut kolmessa vuodessa ja kaupungin ennusteena on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 30 % autokannasta on sähköistä.
Latausinfra kehittyy vauhdilla, julkisia latauspisteitä asennetaan jatkuvasti ja lähes kaikissa suurissa ostoskeskuksissa sekä parkkihalleissa on latausmahdollisuus – myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Espoon kaupungilla on nettisivuillaan listaus yleisistä latauspisteistään, Helsingin alueelta löytyy Helen Oy:n hallitsema latausverkosto ja Kauniaisten sekä Vantaan latausverkoston pääset näkemään Latauskartta-sivustolta. Lisäksi kaupungit tukevat taloyhtiöitä latausvalmiuden parantamisessa ja sähköautoilua edistetään muun muassa pysäköintieduilla ja kevyemmällä verotuksella HSL-alueella.
Suomen haastavat säät ja sähköautoilu
Talvi tuo sähköautoiluun omat haasteensa, mutta ei kuitenkaan estä käyttöä. Pakkanen heikentää akun suorituskykyä ja lyhentää toimintamatkaa n. 20–40 %, joten jos autoa säilöö kylmässä, kannattaa se esilämmittää ennen liikkeellelähtöä. Useimmissa sähköautoissa esilämmitys onnistuu automaattisesti latauksen aikana. Omalla ajotavalla voi myös vaikuttaa. Etenkin pakkaskeleillä tasaisemmalla ja ennakoivalla ajotavalla, sekä hyödyntämällä mahdollisia sähkönsäästö- ja ekoajotiloja saat pidennettyä ajomatkaasi talvellakin.
Kenelle sähköauto sopii – ja kenelle ei?
Sähköauto sopii parhaiten autoilijalle, joka:
- Ajaa päivittäin vain lyhyitä tai keskipitkiä matkoja.
- Latausmahdollisuus kotona/työpaikalla.
- Haluaa hiljaista ja päästötöntä ajamista.
- Kaipaa vähempää ja edullisempaa huoltoa (Motiva).
Jos asut haja-asutusalueella ilman latausmahdollisuutta tai ajat päivittäin pitkiä matkoja harvaan asutuilla seuduilla, ei sähköauto välttämättä ole vielä sopivin vaihtoehto. Hybridiautoilu sopii puolestaan kaikille. Toimintamatkat ovat pitkiä ja sähköajon osuus pienentää käyttökustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Kuitenkin hyvällä reittisuunnittelulla täyssähköautolla matkustaminen onnistuu jopa pitkälle Eurooppaan.
Vinkki: Jos suunnittelet kotimaan reissua, Sähköautot Ry:n hallinnoimalta latauskartta-nettisivulta näet latauspisteiden sijainnit koko Suomen laajuisesti. Pidemmälle Eurooppaan reissatessa kannattaa hyödyntää eri toimijoiden ylläpitämiä selainpohjaisia latauskarttoja, niiden ajantasaisuus on kuitenkin syytä huomioida.