Säännöllisellä nuohouksella säästät energiaa 

/ Uutinen

Pientalon savuhormit ja tulisijat pitää nuohota vuoden välein, tai kolmen vuoden välein, jos pientalo on vapaa-ajankäytössä. Moni pientalon omistaja kuitenkin laistaa velvollisuudesta tai huolehtii siitä epäsäännöllisesti. Tällä on vaikutusta savuhormin ja tulisijan kuntoon sekä energiatehokkuuteen. 

Valtaosa puutulisijojen käyttäjistä ymmärtää nykyään hyvin, että kuiva ja puhdas puu sekä oikeat polttotekniikat vaikuttavat merkittävästi polton puhtauteen ja energiatehokkuuteen. Harvempi tulisijan käyttäjä kuitenkaan ymmärtää, että tulisijan ja savuhormin nuohouksella on myös suuri merkitys polton puhtaudelle ja energiatehokkuudelle. Lisäksi säännöllinen nuohous lisää paloturvallisuutta ja hormin käyttöikää. 

Puun poltosta syntyvät savukaasut sisältävät nokea, karstaa ja muita hiukkasia. Nokea syntyy siis aina, kun tulisijaa käytetään. Hyvällä poltolla nokea syntyy huomattavasti vähemmän kuin huonolla poltolla, mutta savuhormin ja tulisijan nokeentuminen on väistämätön ilmiö. Pikkuhiljaa noki kerrostuu tulisijan seinämille ja hormin pinnalle.  

Puhtaammalla poltolla vähemmän nokea  

Tulisijan seinämille kerrostuva noki on ongelma etenkin varaavan takan savukanavissa, jossa se toimii eristeenä ja heikentää lämmön siirtymistä takan lämpöä varaaviin kerroksiin. Nuohoamaton tai huonosti nuohottu tulisija ei ole siis niin energiatehokas kuin säännöllisesti ja hyvin nuohottu tulisija. Lisäksi savukanavien nokeentuminen voi vähentää tulisijan läpi virtaavan ilman määrää. Tällöin tulisija ei enää toimi suunnitellulla tavalla, mikä heikentää polton laatua ja poltosta saatavaa hyötyä. 

Savuhormiin kertyvä noki vaikuttaa etenkin tulisijan ilmankiertoon. Pahimmillaan noki voi heikentää ilman ja savukaasujen kulkeutumista hormin läpi siten, että poltto on kituliasta. Tällöin poltto ei ole puhdasta eikä energiatehokasta. Hormiin kertyvä noki on myös paloriski, joka voi aiheuttaa ns. nokipalon. Tämä saattaa pahimmillaan vaurioittaa hormia. On myös hyvä huomata, että jos hormin päällä ei ole ns. piippuhattua ja sinne pääsee kosteutta, voi märkä noki rapauttaa etenkin tiilimuurattua hormia. Hormiin kertyvä ylimääräinen noki voi myös aiheuttaa hajuhaittoja, jos huonetiloihin tulee korvausilmaa savuhormin kautta. 

Näin vältät ongelmat ja poltat puuta energiatehokkaasti: 

  • Polta tulisijassa vain kuivaa ja puhdasta puuta 
  • Polta puuta tulisijan käyttöohjeiden mukaisesti 
  • Huolehdi, että savuhormin päälle on asennettu ns. piippuhattu 
  • Tarkista tulisijan ja savuhormin kunto vähintään kerran vuodessa 
  • Huolehdi, että tulisija ja savuhormi ovat nuohottu säännöllisesti 

Kun tilaat nuohouksen, ota huomioon, että lämmityskauden alku syksyllä ei ole aina välttämättä paras aika järjestää nuohousta, koska nuohoojien kalenterit voivat olla silloin varattuna hyvin pitkäksi aikaa. Monesti loppukevät tai kesä voi olla parempi ajankohta, koska nuohoojilla on eniten vapaita aikoja tarjolla. Kun hoidat nuohouksen hyvissä ajoin, voit olla varma, että lämmityskauden alussa tulisija ja savuhormi ovat heti valmiina käyttöön, puhtaina ja energiatehokkaina. 

Siirry takaisin sivun alkuun