Miksi puhumme taloyhtiön yleisten tilojen lämpötiloista?

/ Uutinen

HSY:n Ilmastoinfon Taloyhtiön energiaeksperttikurssilla on kotitehtävä, jossa kurssilaiset mittaavat oman taloyhtiönsä lämpötiloja sekä asunnoissa että yleisissä tiloissa. Vuosien varrella olemme huomanneet, että lämpötilat rappukäytävissä voivat olla hellelukemissa, kun suositus on 17-18 astetta. Päätimmekin tutkia asiaa lisää.

Saimme avuksemme kaksi tarmokasta opiskelijaa, jotka kävivät talviaikaan mittaamassa parinkymmenen taloyhtiön rappukäytävien lämpötilat. Mittauksia tehtiin ala- ja yläkerroksissa sekä korkeissa taloissa myös keskikerroksessa. Tulokset myötäilivät vahvasti epäilyjämme. Suurimmassa osassa lämpötilat olivat reilusti suositusta korkeammat. Korkein mitattu lämpötila oli 26 astetta!

Kuva: Kooste tehtyjen mittausten tuloksista. Suurimmassa osassa rappukäytävistä lämpötilat olivat suosituksia suuremmat. Lähes kaikissa kohteissa yläkerroksien lämpötilat olivat alakertaa suuremmat.

Jotta voisimme hahmottaa, kuinka paljon lämpötilan laskeminen tuottaa taloyhtiölle säästöjä teetimme kahteen taloyhtiöön simuloinnit. Niissä selvitettiin laskennallisesti rappukäytävien lämpötilan alentamisen säästöpotentiaalit. Valitsimme kohteiksi kaksi suhteellisen uutta taloyhtiötä. Molemmissa rappukäytävä on suojassa taloyhtiön rakenteissa ja siinä on vain yksi ulkoseinä. Erona on se, että toisessa rappukäytävä oli huomattavasti suurempi ja sen ulkoseinä on käytännössä kokonaan ikkunaa. Pelkkien rappukäytävien säästöpotentiaaleiksi, jos lämpötilaa lasketaan 4 astetta, tuli 2 ja 5 prosenttia kokonaislämmönkulutuksesta. Lisäksi lämpöä voidaan säästää myös muissa yhteisissä tiloissa. Termostaattien asennuskustannuksiin nähden säästöä syntyy merkittävästi.

Miksi suosittelemme asentamaan termostaatit

Patteritermostaatti säätelee patteriin menevän lämpimän veden määrää ja näin lämmityksen tehoa. Tällöin patteri lämmittää todellisen tarpeen mukaan ja tilan lämpötila pystytään pitämään tasaisena. Asunnoissa patteritermostaatit ovat tuttuja, mutta jostain syystä niitä ei ole asennettu taloyhtiön yleisiin tiloihin. Pelkällä patteriventtiilin tai patterissa olevan käsipyörän säädöllä ei vähennetä turhaa lämmitystä yhtä tehokkaasti ja siksi termostaatit ovat myös yleisiin tiloihin hyvä ratkaisu.

Siirry takaisin sivun alkuun