/ Uutinen
Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo pääkaupunkiseudulla. Hellejaksot ovat yleistyneet ja talvien lumipeitteinen aika on vähentynyt. Tulvien arvellaan lisääntyvän merenpinnan noustessa ja sateisuuden lisääntyessä. HSY tilasi Ilmatieteen laitokselta vuonna 2023 valmistuneen kattavan raportin ilmastonmuutoksen vaikutuksista pääkaupunkiseudulla. Tässä kooste sen tuloksista helteisiin liittyen.
Hellepäivät ovat jo lisääntyneet
- Hellepäivät (päivän ylin lämpötila yli 25 °C) ovat jo lisääntyneet pääkaupunkiseudulla, noin kaksi hellepäivää vuosikymmentä kohti. Hellettä havaitaan nyt lähes viikon verran enemmän kuin vuosina 1961–1990.
- Hellepäivien määrä on lisääntynyt erityisesti sisämaassa.
- Helsinki-Vantaan säähavaintoaseman historian neljä helteisintä kesää ovat kaikki esiintyneet 2010-luvulla tai sen jälkeen. Pääkaupunkiseudun ennätys on 40 hellepäivää kesällä 2018, jolloin hellepäiviä olikin yhtämittaisesti 25 vuorokauden ajan.
- Trooppiset yöt ovat yleisempiä rannikolla kuin sisämaassa. Tällöin yön alin lämpötila jää 20,0 asteeseen tai sen yli. Meren läheisyys nostaa yölämpötiloja pitkäkestoisten helleaaltojen aikana.
Tulevaisuudessa hellejaksot yleistyvät entisestään
- Hellejaksot (vähintään kolme peräkkäistä päivää joina vuorokauden keskilämpötila on korkeampi kuin 20 °C) yleistyvät.
- Ennustemallien mukaan sellainen helleaalto, joka koettiin 1980-luvun ilmastossa kerran 10 vuodessa, esiintyisi 2050-luvun ilmastossa keskimäärin joka toinen vuosi. Vastaavasti lähimenneisyydessä kerran sadassa vuodessa esiintyneitä erittäin kovia hellejaksoja nähtäisiin 2050-luvun ilmastossa keskimäärin joka kuudentena vuotena.
Lämpösaarekeilmiö korostaa helteen vaikutuksia
- Lämpösaarekeilmiö saa helteen vaikutukset korostumaan kaupungeissa. Tämän ilmiön takia kaupunkialueilla on yleensä lämpimämpää kuin ympäröivällä maaseudulla.
- Lämpösaarekeilmiö syntyy rakennusten, liikenteen ja teollisuuden tuottamasta hukkalämmöstä sekä siitä, että auringon säteilyenergia varastoituu kaupungin rakenteisiin, josta se vapautuu ympäröivään ilmaan.
- Helsingin kantakaupungissa, voimakkaimman lämpösaarekkeen alueella, asuu runsaasti ikääntyneitä. Kaupungin lämpösaareke lisää kuumarasitusta, ja kuolleisuusriski helleaaltojen aikana kasvaa Helsingissä noin 2,5-kertaiseksi ympäröivään pääkaupunkiseutuun verrattuna.
- Tiivis kaupunkirakentaminen ja tummat pinnat voimistavat lämpösaarekkeita, kun taas kasvillisuuden ja viherpinta-alan lisääminen helpottaa kuumarasitusta. Tämä helpottava vaikutus on kuitenkin merkittävä vasta, kun puistojen osuus kasvaa kyllin suureksi.
Olemme koonneet sivulle viileämmän asumisen vinkit ja herätteleviä materiaaleja. Ota vinkit käyttöösi ja jaa ne vaikkapa taloyhtiön ilmoitustaululle.