Järjestys energiansäästötoimille

/ Uutinen

Yleinen kompastuskivi energiaremonteissa on se, että laitetaan kaikki yhden ratkaisun varaan. Esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön pienentää energiantuotannosta aiheutuvia päästöjä ja energiaomavaraisuus mahdollistaa kustannusten hillinnän. Rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen kannattaa kuitenkin aloittaa varmistamalla, ettei energiaa kuluteta turhaan rakenteiden falskatessa. Ensimmäiset keinot ovat helppoja ja edullisia.

 1. Rakennuksen oikeanlainen käyttö
  Varmista, että rakennuksen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä käytetään oikein, ja että vedenkulutus sekä muu asumisen energiankulutus on normaalilla tasolla. Käyttämällä taloa oikein ja toimimalla arjessa energiatehokkaasti saavutat helpoimmat ja edullisimmat energiansäästöt. Helpot energiatoimet löydät Energiansäästövinkit-osiosta.
 2. Talon järjestelmien huolto ja ylläpito
  Taloteknisiä järjestelmiä tulee säätää, ylläpitää ja huoltaa ohjeiden mukaisesti, jotta ne toimivat niin kuin pitää. Huolto- ja ylläpitotoimet pidentävät järjestelmien käyttöikää ja ovat kustannustehokas tapa vähentää hukkaenergiaa. Taloteknisten järjestelmien kunnossapitotarpeet löydät rakennuksen käyttö- ja huolto-ohjeesta. Ylläpidosta vastaavat laitetoimittajat huoltosopimusten mukaisesti sekä huoltoyhtiö.
 3. Vähennetään energiahukkaa ja parannetaan rakenteellista energiatehokkuutta
  Rakenteiden kautta menetettävä hukkaenergia kannattaa minimoida. Se tehdään pienentämällä ilmavuotoja ja rakenteiden lämmönjohtavuutta. Ilmanvaihtoon voidaan asentaa poistoilman lämmöntalteenotto, joka pienentää energiahukkaa. Kuntokartoitus ja energiatodistus voivat sisältää toimenpide-ehdotuksia rakenteiden eristävyyden parantamiseen. Muista, että energiatehokkuutta parantavien suunnitelmien tulee perustua ajantasaiseen tietoon, joka on tehty juuri kyseessä olevalle rakennukselle.
 4. Uusiutuvaa energiaa
  Rakennuksen päälämmitysjärjestelmä on joko kauko-, maa-, öljy- tai sähkölämmitys, joissakin tapauksissa myös ilma-vesilämpöpumppu. Päälämmitysmuotoa vaihtamalla voit vähentää energiantuotannosta aiheutuvia päästöjä, lisätä energiaomavaraisuutta ja hallita energiankäytön kustannuksia. Ostettavaa sähköenergiaa voidaan korvata aurinkopaneeleilla. Taloautomaatiolla voidaan ohjata kulutusta edullisemman energianhinnan tunneille ja vähentää turhaa käyttöä silloin, kun ei olla kotona.

Sekä rakenteellisen energiatehokkuuden parantaminen että uusiutuvan energian järjestelmät edellyttävät rahallista panostusta remontin toteuttamiseen. Samanaikaisesti ne voivat pienentää energiankäytöstä aiheutuvia kustannuksia. Vaihtoehtoja kartoittaessa kannattaa teettää arviot eri toimenpiteiden vaikutuksista energiankulutukseen ja siitä saataviin säästöihin pitkällä aikavälillä, esimerkiksi 20–30 vuoden aikana.

Siirry takaisin sivun alkuun