Taloyhtiön hallituksen vastuut ja tehtävät

/ Uutinen

Jokaisella taloyhtiöllä on oltava hallitus. Hallitus on vastuussa taloyhtiön asioiden hoitamisesta. Hallituksessa voi vaikuttaa taloyhtiön asioiden hoitamiseen, asumisviihtyvyyteen ja omaisuuden arvoon. 

Vuosittain yhtiökokouksessa keväällä valitaan seuraavan kauden hallitus taloyhtiölle. Hallituksessa on kolmesta viiteen varsinaista jäsentä, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Järjestäytymiskokouksessaan uusi hallitus valitsee joukostaan puheenjohtajan, mikäli hallitusta valittaessa ei ole päätetty puheenjohtajasta tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Isännöitsijä saa olla hallituksen puheenjohtajana vain, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai kaikki osakkeenomistajat siihen suostuvat. 

Hallituksen tehtävät 

Hallitus on vastuussa taloyhtiön asioiden hoitamisesta, hallituksella on siis iso rooli ja monenlaisia tehtäviä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen velvollisuus on huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta. Hallitus edustaa kaikkia taloyhtiön osakkaita.  

Taloyhtiön hallitus toimii yhtiöjärjestyksen, taloyhtiön hyvän hallintotavan ja yhtiökokouksessa päätettyjen tavoitteiden mukaisesti. Käytännössä hallituksen työn perustan muodostaa asunto-osakeyhtiölaki. Hallituksen työtä helpottaa, jos taloyhtiössä on strategia, toimintasuunnitelma. Ilmastoinfo tarjoaa toiminnansuunnittelun avuksi dokumenttipohjia.  

Hallituksessa voi vaikuttaa yhtiöjärjestyksessä mainittujen asioiden lisäksi myös moniin muihin asioihin, kuten yhteisöllisyyteen tai viihtyvyyteen.  

Kunnossapitotarveselvitys kertoo tulevasta 

Taloyhtiön pienet remontit sekä suuremmat korjaushankkeet ovat hallituksen työlistalla. Hallitus voi päättää itsenäisesti pienemmistä korjauksista. Suuremmat hankkeet hallitus valmistelee kunnossapitotarveselvityksen pohjalta yhdessä isännöitsijän kanssa ja esittelee ne yhtiökokoukselle, joka tekee päätöksen etenemisestä. On kuitenkin hyvä huomioida, että hallituksen jäsenten ei tarvitse olla kiinteistöalan tai rakentamisen asiantuntijoita, ns. normaalijärjellä ja kiinnostuksella pärjää hyvin.  

Taloyhtiön hallituksen pitää huolehtia, että varsinaiselle yhtiökokoukselle laaditaan vuosittain selvitys yhtiön rakennusten ja kiinteistön korjaustarpeesta, kunnossapitotarveselvitys, sen pitää kattaa ainakin viisi seuraava vuotta. Kunnossapitotarveselvitys (KTPS) auttaa osakkeenomistajia varautumaan sekä korjaustöihin että niistä aiheutuviin kustannuksiin, ja näin taloyhtiön omaisuuden hoito tulee entistä suunnitelmallisemmaksi. Jos haluat oppia lisää energia-asioista, tutustuu Taloyhtiön energiaekspertti -verkkokurssiin. (Syksyllä 2025 järjestetään Teams-yhteydellä ohjattu kolmen illan Taloyhtiön energiaekspertti -koulutus. Sen ohjelma ja ilmoittautuminen tulevat myöhemmin tälle sivulle).  

Isännöitsijä hallituksen apuna  

Isännöitsijällä on merkittävä rooli hallituksen työn tukena, hän valmistelee asiat hallituksen päätöksentekoa varten. Isännöitsijän tehtävänä on etsiä muun muassa korjaushankkeille oikeanlaiset asiantuntijat sekä huolehtia hankkeiden hallinnollisesta ja mahdollisesti myös teknisestä johtamisesta. Hallituksen tärkein tehtävä on tuoda hankkeisiin asukkaiden ja osakkaiden näkökulmaa ja huolehtia avoimesta tiedonkulusta osakkaisiin ja asukkaisiin päin.  

Hallituksen työnjako

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan vastuulla on kutsua hallitus koolle ja johtaa kokouksia. Puheenjohtaja on usein isännöitsijän työpari. Hallitus voi keskuudessaan jakaa myös muita vastuita, esimerkiksi viestintävastuun, jollekin jäsenelle tai hoitaa niitä yhdessä. Usein tällainen selkeä, sovittu vastuunjako hallituksen sisällä on asioiden hoidon kannalta hyvä.  

Uuden hallituksen jäsenen kannattaa perehtyä taloyhtiön tärkeimpiin asiakirjoihin ja sopimuksiin. Asunto osakeyhtiölain mukaan jokaisella taloyhtiöllä on oltava yhtiöjärjestys. Siinä on määritelty, millä perusteella osakkaat maksavat vastikkeita ja minkä tilojen hallintaan kunkin osakkaan osakkeet antavat käyttöoikeuden.Yhtiöjärjestyksestä voi myös selvitä, miten kunnossapidon vastuut jakautuvat osakkaan ja taloyhtiön välillä. 

Aktiivisella viestinnällä varmistetaan asukastyytyväisyys 

Taloyhtiön asioista tiedottaminen kuuluu hallituksen vastuulle. Hallituksen tehtävä on pitää isännöitsijän tuella osakkaat ja asukkaat ajan tasalla kaikista taloyhtiön tapahtumista ja huolehtia, että osakkaille ja asukkaille jaetaan riittävästi tietoa. 

Taloyhtiön viestintäsuunnitelmaksi olemme tehneet suunnitelmapohjan, jota voit käyttää! Kerran hyvin tehtynä se helpottaa viestintää tulevinakin vuosina, muistuttaa, mistä milloinkin kannattaa viestiä​.​  

Mieti taloyhtiöösi sopivat viestintäkanavat, ota huomioon, että kaikkien pitää saada sama tieto, joten esimerkiksi taloyhtiön sosiaalisen median kanava voi harvoin olla ainoa paikka, jossa viestitään.  

Viestinnällä voi parantaa 

  • yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä 
  • energiatehokkuutta 
  • intoa osallistua kokouksiin 
  • sitoutumista taloyhtiöön  

Konkreettista apua viestintään 

​Ilmastoinfo tarjoaa valmiita Word-pohjia asukasviestinnän tueksi. Mallidokumenttien avulla viestintä helpottuu, voit muokata niitä oman taloyhtiön viestintätyyliin sopivaksi. Olemme tehneet pohjia esimerkiksi energiaviestintään ja asukasillan kokouskutsuksi. Viestintää on harvoin taloyhtiöissä liikaa, eikö toistoa kannata pelätä. Ilmastoinfon hankkeessa havaittiin, että aktiivinen viestintä asukkaiden omista energiansäästömahdollisuuksista kasvatti heidän kokemustaan energiansäästön tärkeydestä ja tyytyväisyyttään viestinnän määrään ja sisältöön.  

Taloyhtiön energiaviestintä -verkkokurssilta saat vinkkejä ja käytännön apua, kuten valmiita viestintäpohjia, kaikkeen taloyhtiön viestintään. Kurssiin pääset tutustumaan tästä: https://ilmastoinfo.hsy.fi/verkkokurssit/taloyhtion-hallituksen-energiaviestinta/  

Lue lisää:

Siirry takaisin sivun alkuun