Varttisähkö tulee – mitä muutos tarkoittaa kotitalouksille? 

/ Uutinen

Euroopan alueella ollaan siirtymässä kohti reaaliaikaisempia sähkömarkkinoita. Tämä tarkoittaa sitä, että sähköstä käytävä kaupankäynti siirtyy tuntiperusteisesta hinnasta 15 minuutin välein vaihtuvaan hintaan. Muutoksen taustalla on sääolosuhteista riippuvan tuuli- ja aurinkovoiman voimakas lisääntyminen sekä sähköntuotannon muuttuminen entistä vaihtelevammaksi. Pohjoismainen sähköpörssi Nord Pool, jossa Suomikin on mukana, siirtyy varttihinnoitteluun 12.6.2025. 

Varttisähkön myötä sähkömarkkinamallia päivitetään yhteensopivaksi uusiutuvan energiatuotannon kanssa, sillä 15 minuutin välein vaihtuva sähkön hinta reagoi säävaihteluihin herkemmin kuin tunnin välein vaihtuva hinta. Vartin mittausjaksot tukevat siis sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainotusta. 

Varttihinnan vaikutus kotitalouksille pieni 

Kotitalouksille muutos varttihintaiseen sähkön kaupankäyntiin ei ole kovin suuri. Alkuun näkyvin muutos on sähkömittareiden päivittäminen varttikyvykkäiksi. Alueen verkkoyhtiö vastaa päivittämisestä eikä sähkönkuluttajien tarvitse tehdä mitään. Siirtymäaikaa mittareiden päivitykselle on vuoteen 2028 asti. Lisätietoja energiamittareiden päivityksen aikataulusta ja kulutuksen mittauksesta kannattaa kysellä suoraan omalta verkkoyhtiöltään. 

Varttisähkömuutos ei vaikuta tämänhetkisiin pörssisähkösopimuksiin, mutta jatkossa sähkönmyyjät tuovat tarjolle varmasti myös varttimitattavia sopimuksia. Tämä voi tarjota lisähyötyjä sellaiselle sähkönkuluttajalle, joka voi säätää kulutustaan joustavasti. Esimerkiksi jos sähkön hinta on ennen ollut korkea kokonaisen tunnin ajan, niin nyt hinta voi olla vaikkapa 15 minuutin ajan hyvin korkea ja pudota sen jälkeen alas nopeasti. Tällöin kuluttajan ei tarvitse siirtää esimerkiksi saunan lämmitystä tunnilla, vaan vartti voi riittää. Säästömahdollisuudet eivät todennäköisesti ole suuren suuria, mutta sähkön kulutuksen ”hifistelijöille” muutos voi tarjota mielenkiintoisia mahdollisuuksia. 

Aurinkosähkön pientuotannon kannattavuus voi heiketä 

Aurinkosähkön pientuottajiin muutos vaikuttaa jonkin verran. On arvioitu, että varttihinnoittelu vähentää hieman aurinkosähkön omakäyttöosuutta ja vastaavasti lisää hieman verkkoon myydyn ylijäämäsähkön osuutta. Tällä on merkitystä, sillä itsekäytetty aurinkosähkö on pientuottajalle keskimäärin noin kolme kertaa arvokkaampaa kuin verkkoon myyty. Varttihinnoittelu voi siis heikentää jonkin verran aurinkosähkön pientuotannon kannattavuutta, mutta tarkkaa vaikutusta on vaikea etukäteen arvioida, koska se riippuu kulutuksen ja tuotannon poikkeaman muutoksesta, mikä on aina tapauskohtaista. Alan toimijat ovat arvioineet, että aurinkosähkön pientuotannon kannattavuuden heikkeneminen olisi vuositasolla joitain prosentteja, joten sen vuoksi aurinkovoimalan hankintaa ei kannata lykätä.  

Huomattavia hinnanmuutoksia luvassa jatkossakin 

Näyttää siis siltä, että muutos varttihintaiseen sähkön kaupankäyntiin ei vaikuta kovinkaan paljon kotitalouksiin. Suuressa mittakaavassa varttihinnoittelulla pyritään parantamamaan sähkömarkkinoiden toimivuutta muuttuvissa markkinaolosuhteissa, mikä varmasti sataa pitkällä aikavälillä myös kotitalouksien laariin. Varmaa on kuitenkin se, että sähkön hinta tulee varttisähkömuutoksesta huolimatta vaihtelemaan edelleenkin merkittävästi etenkin päivä- ja viikkotasolla, riippuen etenkin uusiutuvan energian tuotannon määrästä. Tämä asia kannattaa ottaa huomioon, kun solmii uutta sähkösopimusta, jonka voi siis jatkossakin solmia joko määräaikaisena, jatkuvana, pörssihintaa seuraavana tai näiden välimuotoisena hybridi-sopimuksena.  

Lisää aiheesta:  

Lue lisää:

Siirry takaisin sivun alkuun