Etsitään yhdessä ratkaisuja lahjaongelmiin! Tuttua tilanne: juhlat ovat tulossa, mutta lahjansaajan kaapit ovat jo täynnä tavaraa, ja lompakossasi on rajat.
Mitä ajattelisit, jos saisit lahjaksi brunssin, pyörän keväthuollon tai oppitunnin uusien ruokien valmistamisesta? Olisiko tuntemasi lapsi iloinen retkestä metsään, askartelusta tai elokuvareissusta? Kuvittele joulu ilman, että kotitalouden roskakorit täyttyvät pakkausjätteestä, tai lapsen syntymäpäiväjuhlat, joiden jälkeen vanhempien ei tarvitse ostaa lisää säilytyslaatikoita uusille tavaroille.
Palvelujen, kokemusten, ajan tai hyvän tahdon lahjoittamalla voit konkreettisesti vähentää syntyvän jätteen määrää. Kokemuslahja ei kuormita lahjansaajaa, sillä se ei päädy keräämään pölyä kaapin perälle. Sen sijaan jaettujen hetkien tai saadun avun muistot kestävät.
Kestävällä tavalla tuotetut herkut, kosmetiikka tai asusteet ovat houkutteleva lahjaidea. Kestävä tai eettinen kulutus on mahdollista, mutta vaatii jonkin verran vaivannäköä, eikä aina ole helppoa saada tarvittavaa varmuutta siitä, että tuote on kestävästi tehty. Mieti aina, onko tuotteen ostaminen todella tarpeellista ja tuoko suunnittelemasi lahja varmasti iloa saajalleen. Seuraava askel on arvioida tuotteen ja sen valmistajan vastuullisuutta käytettävissä olevien tietojen perusteella, kuten pakkauksessa ja yrityksen verkkosivuilla olevien tietojen perusteella. Millaisia sertifikaatteja tuotteella on ja mikä osa sen raaka-aineista on sertifioitu? Millaisia vastuullisuustavoitteita valmistaja on asettanut ja millaisin toimin se sanoo tavoittelevansa niitä? On myös hyvä idea ottaa yhteyttä yritykseen ja aktiivisesti kysyä kestävyydestä, mikä kannustaa yritystä kehittämään toimintaansa ja viestimään niistä avoimesti.