Träningspass: bra mat för dig och klimatet

I det här träningsprogrammet blir vi inspirerade av smakernas värld på ett klimatvänligt sätt. Köket är ett av de bästa ställena för att påverka både ditt eget och naturens välbefinnande. Klimatvänlig mat är vanligtvis också hälsosam, så en livsstilsförändring som denna är bara positiv. Under träningens gång minskar du vardagsmatens klimatkilon, men kan ändå njuta av något smått och gott.

Köttproduktionen ger upphov till betydligt mer klimatutsläpp än grönsaksproduktionen och förbrukar å andra sidan också vatten och upptar odlingsmark. Det är därför vi i träningsprogrammet fokuserar på att ersätta animaliska produkter med vegetabiliska produkter. Låter det för vågat?

Ruokapyramidi ja ruoka-aineiden ilmastovaikutukset. Lähde: Luke Ruokapyramidista selviää, että ilmastoystävällisyys kulkee käsi kädessä terveyssuositusten kanssa. Punaisen lihan ja juuston ilmastokuorma on suuri, mutta papujen, kalan ja kasvisten pieni.

Ät dessa. Uppifrån och ner: Med måtta (kött), med begränsning (mejeriprodukter, fisk och vegetabiliska oljor), Fritt (grönsaker och frukter).

Den klimatvänliga matpyramiden går hand i hand med hälsorekommendationerna. Klimatbelastningen av rött kött och ost är hög, men för bönor, fisk och grönsaker är den låg. Det som är bra för klimatet är bra för dig!

Din träningsuppgift, varsågod!

Bönor i benen

  • Sträva efter att ha minst två vegetariska dagar i veckan då du inte äter något kött och undviker både ost och komjölk. Det är lätt att ersätta komjölken med havremjölk och lägga hummus på brödet istället för ost.
  • Har du redan testat seitan? Eller är kikärter en proteinkälla som är främmande för dig? Använd nya spännande recept för att bekanta dig med proteinrika livsmedel som du aldrig testat förut.
  • Om du gillar rött kött, lämna det till speciella tillfällen.
  • Om du är intresserad av att bli vegan så kan du få hjälp till exempel från Vegaanihaaste (på finska).

Bort med matsvinnet!

  • Var organiserad när du gör uppköp, det hjälper till att hålla impulsköpen i schack. Planera för en vecka i förväg med noggranna recept och en inköpslista. För att förhindra att du köper produkter som du redan har, ta ett foto av innehållet i kylskåpet innan du går till butiken.
  • När du tittar på bäst före datumen använd “först in – först ut” -taktiken: placera de äldsta livsmedlen längst fram i kylskåpet och de nyare längst bak.
  • Titta, dofta och smaka. Bäst före datumets utgång innebär inte alltid att produkten är oätlig, utan den ger en indikation på när produkten är som bäst, men genom att lita på dina egna sinnen kan du ta reda på om produkten fortfarande är ätbar. Bäst före-datumet är alltså inte det samma som sista förbrukningsdatum!
  • Tillred mat av dina rester. Av aningen trötta rotfrukter eller av repade grönsaker gör du en god purésoppa. Det är till exempel lätt att använda frukter även om de har mörknat lite: skiva bananerna i en ask, lägg dem i frysen och när de frusit kör du dem i en mixer, till exempel med frysta bär och jordnötssmör. Ett enkelt recept på en läcker och hälsosam glass!