I klimatträningen tränar man att leva hållbart, eftersom vår nuvarande livsstil måste ändras. Tvånget beror på ett fenomen som kallas Klimatförändringen. Kort sagt handlar den här klimatförändringen om att människans verksamhet ökar växthuseffekten som värmer jordens atmosfär. Mängden växthusgaser i atmosfären ökar av koldioxidutsläpp som beror framför allt på användningen av fossila bränslen, bland annat olja, kol och gas. Samtidigt minskar kolsänkorna och kolreservoarerna som binder utsläpp, vilket påskyndar ökningen av mängden växthusgaser ytterligare.
Ju mer växthusgaser, till exempel koldioxid och vattenånga, som samlas i atmosfären desto högre blir jordens medeltemperatur. Redan några graders temperaturhöjning leder bland annat till att glaciärer smälter, haven uppvärms och det uppstår fler extrema väderfenomen. Medeltemperaturen har nu stigit över en grad och följderna kan ses överallt i världen.
Kunskap om detta har funnits länge. Redan på 1800-talet kände man till att växthusgaser värmer atmosfären. Fenomenet undersöktes av åtminstone fransmannen Joseph Fourier, amerikanen Eunice Foote, irländaren John Tyndall och svensken Svante Arrhenius.
Källor: blogs.scientificamerican.com, theconversation.com, sierraclub.org, climatebrad.medium.com.
Trots forskarnas varningar har man inte lyckats stoppa utsläppsökningen i tid med politiska åtgärder och det har tagit länge att få till stånd klimatavtal mellan stater. Nu behövs allas vår insats för att kräva åtgärder som leder till en radikal minskning av utsläppen.
Artiklar som behandlar klimatförändringen framhåller ofta att klimatgärningarna brådskar och att tidsfönstret för att få kontroll över klimatförändringen håller på att stängas. Varför det?
Växthusgaser lagras i atmosfären. Därför fortsätter atmosfärens uppvärmning i många år efter att man helt slutat använda fossila bränslen. Effekterna som vi ser nu beror på utsläpp från flera tiotals år tillbaka och dagens utsläpp och beslut påverkar flera årtionden och generationer framåt.
IPCC* har uppskattat att mänskligheten har några år på sig att minska utsläppen drastiskt om vi ska undvika de värsta följderna. Men exakta tidsbedömningar kan inte göras och bedömningarnas syfte är närmast att konkret beskriva hur bådskande de nödvändiga åtgärderna är. Ju längre man skjuter upp utsläppsminskningarna, desto större åtgärder behövs på kort tid för att nå klimatmålen.
Klimatgärningar behövs nu: både i människornas vardag och i samhället i stort. Låt oss klimatträna tillsammans!
* IPCC är FN:s klimatpanel som grundades 1988. Den består av ledande experter inom klimatologi och dess uppgift är att sammanställa och bedöma vetenskaplig information om klimatuppvärmningen och dess effekter.